Cibulačka s pórkem
Tradiční recept, který provoní kuchyni vzpomínkami na dobu našich předků, kdy se lidé ještě nebáli vepřového sádla a houby byly neodmyslitelnou součástí domácí krmě. Cibulačka nejen zasytí, ale také dokáže zahnat příznaky nachlazení.
- přepuštěné máslo, nebo olej
- cibule
- česnek
- pórek
- kmín
- voda, nebo vývar
- žluté polévkové koření
- smetana
- jemné ovesné vločky, nebo instantní jíška
- lžíce octa
- majoránka
Budete potřebovat sádlo, nebo přepuštěné máslo, ale může být i olej. Na něm nejprve restujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek (množství podle vaší chuti) a nakonec pórek, nakrájený z dolní bílé části.
Přidejte trochu kmínu, a jakmile se vše krátce osmaží, zalijte trochou vody, nebo vývaru. Případně dejte trochu žlutého polévkového koření, aby to mělo chuť, a zprudka zavařte asi dvě minuty.
Pak vezměte ruční mixér a všechno rozmixujte. Komu nevadí kousky zeleniny, mixovat nemusí. Cibule, pórku a česneku by mělo být tolik, že vám po rozsekání vznikne zahoustlá polévka. Do ní přidejte smetanu, případně trochu jemných ovesných vloček, či instantní jíšky, lžíci octa a solidní dávku majoránky.
Opět jen chviličku zavařte a pak hned ještě teplé zvolna po menších lžících snězte.
Varianty:
Samozřejmě, že můžete přikousnout topinky potřené česnekem. Do samotné polévky můžete doplnit sýr, vajíčko či osmaženou žemli, ale i bez toho poznáte, že je neuvěřitelně zdravá a také dobrá.
Do hotové polévky patří tradičně vejce klepnuté do octové a slané vody a v ní uvařené (takzvané zastřené nebo ztracené), nebo vejce běžně vařené ve skořápce, oloupané a nakrájené na kousky.
Související
-
Pórková krémová polévka
Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.
-
Polévka zelnice
Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.
-
Kořeněná květáková polévka
Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.