Cibulačka s pórkem
Tradiční recept, který provoní kuchyni vzpomínkami na dobu našich předků, kdy se lidé ještě nebáli vepřového sádla a houby byly neodmyslitelnou součástí domácí krmě. Cibulačka nejen zasytí, ale také dokáže zahnat příznaky nachlazení.
- přepuštěné máslo, nebo olej
- cibule
- česnek
- pórek
- kmín
- voda, nebo vývar
- žluté polévkové koření
- smetana
- jemné ovesné vločky, nebo instantní jíška
- lžíce octa
- majoránka
Budete potřebovat sádlo, nebo přepuštěné máslo, ale může být i olej. Na něm nejprve restujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek (množství podle vaší chuti) a nakonec pórek, nakrájený z dolní bílé části.
Přidejte trochu kmínu, a jakmile se vše krátce osmaží, zalijte trochou vody, nebo vývaru. Případně dejte trochu žlutého polévkového koření, aby to mělo chuť, a zprudka zavařte asi dvě minuty.
Pak vezměte ruční mixér a všechno rozmixujte. Komu nevadí kousky zeleniny, mixovat nemusí. Cibule, pórku a česneku by mělo být tolik, že vám po rozsekání vznikne zahoustlá polévka. Do ní přidejte smetanu, případně trochu jemných ovesných vloček, či instantní jíšky, lžíci octa a solidní dávku majoránky.
Opět jen chviličku zavařte a pak hned ještě teplé zvolna po menších lžících snězte.
Varianty:
Samozřejmě, že můžete přikousnout topinky potřené česnekem. Do samotné polévky můžete doplnit sýr, vajíčko či osmaženou žemli, ale i bez toho poznáte, že je neuvěřitelně zdravá a také dobrá.
Do hotové polévky patří tradičně vejce klepnuté do octové a slané vody a v ní uvařené (takzvané zastřené nebo ztracené), nebo vejce běžně vařené ve skořápce, oloupané a nakrájené na kousky.
Související
-
Pórková krémová polévka
Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.
-
Polévka zelnice
Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.
-
Kořeněná květáková polévka
Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka