Cibulačka s pórkem

Tradiční recept, který provoní kuchyni vzpomínkami na dobu našich předků, kdy se lidé ještě nebáli vepřového sádla a houby byly neodmyslitelnou součástí domácí krmě. Cibulačka nejen zasytí, ale také dokáže zahnat příznaky nachlazení.

Ingredience
  • přepuštěné máslo, nebo olej
  • cibule
  • česnek
  • pórek
  • kmín
  • voda, nebo vývar
  • žluté polévkové koření
  • smetana
  • jemné ovesné vločky, nebo instantní jíška
  • lžíce octa
  • majoránka

Budete potřebovat sádlo, nebo přepuštěné máslo, ale může být i olej. Na něm nejprve restujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek (množství podle vaší chuti) a nakonec pórek, nakrájený z dolní bílé části.

Přidejte trochu kmínu, a jakmile se vše krátce osmaží, zalijte trochou vody, nebo vývaru. Případně dejte trochu žlutého polévkového koření, aby to mělo chuť, a zprudka zavařte asi dvě minuty.

Pak vezměte ruční mixér a všechno rozmixujte. Komu nevadí kousky zeleniny, mixovat nemusí. Cibule, pórku a česneku by mělo být tolik, že vám po rozsekání vznikne zahoustlá polévka. Do ní přidejte smetanu, případně trochu jemných ovesných vloček, či instantní jíšky, lžíci octa a solidní dávku majoránky.

Opět jen chviličku zavařte a pak hned ještě teplé zvolna po menších lžících snězte.

Varianty:

Samozřejmě, že můžete přikousnout topinky potřené česnekem. Do samotné polévky můžete doplnit sýr, vajíčko či osmaženou žemli, ale i bez toho poznáte, že je neuvěřitelně zdravá a také dobrá.

Do hotové polévky patří tradičně vejce klepnuté do octové a slané vody a v ní uvařené (takzvané zastřené nebo ztracené), nebo vejce běžně vařené ve skořápce, oloupané a nakrájené na kousky.

Související

  • Pórková krémová polévka

    Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Kořeněná květáková polévka

    Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.