Cibulačka s pórkem
Tradiční recept, který provoní kuchyni vzpomínkami na dobu našich předků, kdy se lidé ještě nebáli vepřového sádla a houby byly neodmyslitelnou součástí domácí krmě. Cibulačka nejen zasytí, ale také dokáže zahnat příznaky nachlazení.
- přepuštěné máslo, nebo olej
- cibule
- česnek
- pórek
- kmín
- voda, nebo vývar
- žluté polévkové koření
- smetana
- jemné ovesné vločky, nebo instantní jíška
- lžíce octa
- majoránka
Budete potřebovat sádlo, nebo přepuštěné máslo, ale může být i olej. Na něm nejprve restujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte prolisovaný česnek (množství podle vaší chuti) a nakonec pórek, nakrájený z dolní bílé části.
Přidejte trochu kmínu, a jakmile se vše krátce osmaží, zalijte trochou vody, nebo vývaru. Případně dejte trochu žlutého polévkového koření, aby to mělo chuť, a zprudka zavařte asi dvě minuty.
Pak vezměte ruční mixér a všechno rozmixujte. Komu nevadí kousky zeleniny, mixovat nemusí. Cibule, pórku a česneku by mělo být tolik, že vám po rozsekání vznikne zahoustlá polévka. Do ní přidejte smetanu, případně trochu jemných ovesných vloček, či instantní jíšky, lžíci octa a solidní dávku majoránky.
Opět jen chviličku zavařte a pak hned ještě teplé zvolna po menších lžících snězte.
Varianty:
Samozřejmě, že můžete přikousnout topinky potřené česnekem. Do samotné polévky můžete doplnit sýr, vajíčko či osmaženou žemli, ale i bez toho poznáte, že je neuvěřitelně zdravá a také dobrá.
Do hotové polévky patří tradičně vejce klepnuté do octové a slané vody a v ní uvařené (takzvané zastřené nebo ztracené), nebo vejce běžně vařené ve skořápce, oloupané a nakrájené na kousky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.