Celer posiluje tělo i duši. Připravte si z něj smoothie pro ranní restart

18. říjen 2018

Divoce rostoucí celer se pro tišení a úlevu od nejrůznějších potíží užíval po celý středověk. Věřilo se, že čistí krev a posiluje organismus, že pomáhá proti úzkosti i nespavosti, revmatismu, dně i zánětům kloubů.

Ale již dávno předtím se starořeckým olympijským vítězům daroval celer za vítězství místo dnešní kytice a Římané milovali celerové věnce na hlavě, které jim snad pomáhaly předejít následkům bujarých oslav.

Odedávna se také traduje, že celer je mocné afrodiziakum, ale zbystřit bychom měli hlavně kvůli zprávám z tradiční čínské medicíny a také z Vietnamu, kde se celer používá jako prostředek ke snížení krevního tlaku.

Zpráva jednoho vietnamského studenta, že dvě bulvy celeru denně normalizovaly tlak jeho tatínka, zaujala také farmakologa z lékařské fakulty univerzity v Chicagu Williama J. Elliotta. Ten následně účinnou látku na snížení krevního tlaku z celeru izoloval. Touto látkou je takzvaný 3-n-butyl-ftalid, který kromě krevního tlaku snižuje i hladinu cholesterolu a omezuje koncentrace stresových hormonů, které zužují cévy. Účinnou dávku představují čtyři stonky řapíkatého celeru denně.

Čtěte také

Celer pronikavě zlepšuje metabolismus a celkovou látkovou přeměnu, metabolismus sacharidů, zlepšuje střevní peristaltiku, zbavuje střeva ochablosti, pomáhá i při různých trávicích potížích, udržuje zdravou kůži, vlasy, oči a játra.

V neposlední řadě je základní výživou pro nervy a mozek, tiší neklid, podráždění a depresivní nálady, protože obsahuje kromě vitaminu B12 všechny další vitaminy skupiny B ve vyvážené koncentraci. Kromě švestek je tedy celer dalším mocným přírodním B- komplexem.

Čerstvá šťáva celeru silně podporuje vylučování vody za těla. Je velice účinným močopudným prostředkem i pro osoby trpící močovými nebo ledvinovými kameny. Celer obsahuje také osm druhů různých protirakovinných látek.

Celerovo-hruškové smoothie pro ranní restart

Rozmixujte jednu větší hrušku, několik stonků řapíkatého celeru a půl hrsti strouhaného zázvoru.

Jednoduchý salát z bulvového celeru

Suroviny:
1 bulvový celer
1 jablko
1 lžíce rozinek
1-2 jarní cibulky
1 lžíce jablečného octa
sůl
1 lžíce oleje

Celer očistěte, nakrájejte na plátky a poté na kostičky. Jablko omyjte a se slupkou rovněž pokrájejte na kostičky. Spolu s celerem krátce povařte v malém množství vody. Pak přelijte olejem, octem a ochuťte solí.

Rozdělte do salátových misek a ozdobte rozinkami. Porce z menšího bulvového celeru je pro dvě osoby. Pokud máte větší bulvu celeru, přidejte i na ostatních ingrediencích.

Spustit audio

Související