Banánový chlebíček z pohanky

Příprava banánového chleba je nenáročná a rychlá. Výborný je pro zužitkování přezrálých banánů

Pohanka je známa obsahem cenného rutinu, který se také označuje jako vitamin P. Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, proto je vhodná pro celiaky nebo lidi, kteří dávají přednost bezlepkové stravě. Využít ji můžete třeba při přípravě banánového chlebíčku podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
2 velká vejce
3/4 šálku alternativního mléka
1/3 šálku oleje
1 lžička vanilkového extraktu
2 střední rozmačkané zralé banány
1,5 šálku bezlepkové mouky (lněná, kokosová, mandlová, pohanková, amarantová, quinoová)
½ šálku drcené pohanky
2 lžíce medu
několik kapek až 1 lžíce stévie
1 lžička soli
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
¼ šálku nasekaných vlašských ořechů
¼ šálku rozinek
1,5 lžičky xantanové gumy
2 lžičky prášku do pečiva

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Tukem (kokosovým nebo máslem) vymažeme formu na chlebíček.

Ve středně velké míse šleháme elektrickým šlehačem při střední rychlosti vejce, mléko, olej, vanilku a banány, dokud se důkladně nepromísí. Přidáme suché suroviny (od mouky po muškátový oříšek) a při nízké rychlosti důkladně promícháme. Jemně vmícháme ořechy a rozinky.

Těsto přendáme do připravené formy. Pečeme 35 až 40 minut, nebo dokud není bochníček pěkně nahnědlý. Vyjmeme z trouby. Formu dáme na 10 minut zchladit, pak chlebíček vyklopíme.