Antonín Pelíšek: Století krystalky

18. květen 2023

Už je to tak, Český rozhlas slaví 100 let od zahájení svého pravidelného vysílání. Od května 1923 si mohou posluchači každý den ladit jeho programy a bavit se mluvenými pořady a hudbou.

Od té doby prošla telekomunikační technika obrovským vývojem. V mých dětských letech stálo dřevěné rádio v čele kuchyně, mrkalo magickým okem do šera a na podsvíceném seznamu stanic se táhla dlouhá řada měst celého světa. Při jejich ladění se ozývalo z reproduktoru pískání, u některých zase ječení rušičky.

Přišel další pokrok. Tranzistorová rádia, rozhlas po drátě, první počítače, mobily, tablety.

Klučičí léta mám spojená s jedním vynálezem nazývajícím se krystalka. Stačil reproduktorek z telefonního sluchátka, v něm přiletovaná dioda, což byla skleněná slza s kouskem krystalu, pak už jen stačilo přitisknout drátek k anténě a ze sluchátka na uchu se ozval rozhlas.

Postupně jsme přístroj zdokonalovali. Zabudovávali ho do plastové krabičky od mýdla a doplňovali o odpory a relátka, až bylo možné ladit i stanice. Bylo to úžasné. Hlavně, když jako anténa posloužil okapový svod nebo zábradlí, samozřejmě pro kontakt se musela oškrábat barva až na kov.

Výsledek mi připadal převratný, asi jako když první diváci uviděli na plátně film s příjezdem parní lokomotivy. Nikdy potom mě už technika tolik nepřekvapila a nostalgie po krystalce mi vydržela dodnes.

Nakonec, není se čemu divit. Dnes máme chytré telefony fungující nejen k poslechu rozhlasu i televize, ale také k odemykání, placení, čtení knih a já nevím, k čemu všemu ještě. Ale přiznejme si - spustíte tyto přístroje pouhým dotykem s okapem a bez dobíjení?

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.