Antonín Pelíšek: O utahování opasků

31. leden 2023

Jako pamětník jsem to slovní spojení slyšel mnohokrát. Je třeba utáhnout si opasky, pak bude líp. Úplně nejstarší doporučení mám spojené s rokem 1968, kdy vláda lidu slibovala, že do dvou let doženeme v životní úrovni Rakousko a do pěti let vyspělé západní státy. Chce to jen trpělivost a dočasné omezení spotřeby. 

Po roce 1990 jsme slyšeli to samé od nové vlády a podle mých rodičů se utahování opasků doporučovalo už za Klementa Gottwalda. Jenom s tím rozdílem, že západní státy nejenom doženeme, ale s pomocí vysokých pecí a pětiletých plánů, takzvaných pětiletek, dokonce předeženeme.

Proč to říkám. Nedávno jsem si na podobné předpovědi vzpomněl při uklízení skříně na chalupě. Našel jsem v ní široký kožený pásek do kalhot. Byl předělaný z vojenského, jen kovová přezka měla obroušenou přední stranu. V místě, kde se původně nacházela pěticípá hvězda.

Ten pásek mi po léta držel u pasu kalhoty při trampování po Šumavě. Měl jsem k němu až něžný vztah. Nu což, řekl jsem si a zastrčil opasek do novějších kalhot. Utáhnu si ho a počkám, až bude líp.

Ale ouha. Spona, která se měla zaklesnout do přezky, aby kalhoty nepadaly, byla najednou děsně krátká. Pásek nešel utáhnout, ale ani zapnout. Došlo mi, že před mnoha lety jsem opasek hloupě zkrátil na minimum. Scházelo mi dobrých deset centimetrů.

A tak mám zase jedno dilema. Bude lépe, i když opasek nejde utáhnout? Asi počkám na radu. Nejlépe nějakou z internetu.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.