Antonín Pelíšek: Šálení zraku

7. prosinec 2023

Zpropadený nápad, řekl jsem si nedávno při obdržení pozvánky na sešlost bývalých spolužáků ze střední školy. Po 52 letech od maturity!

Bude to cesta do pravěku, scény jako z filmu Nezralé maliny, kde si účastníci popisují dávné příhody a současné neduhy. Slezina se navíc měla konat v restauraci až na okraji Budějovic.

A výsledek? Přes počáteční obavy to bylo příjemné setkání. Přijeli všichni zvaní, účast velká. Seděli jsme v salonku za dlouhým stolem, pili malá piva a mně připadalo, že všichni do jednoho se můžeme okamžitě zasunout do lavic třídy, protože se vůbec nic nezměnilo.

Zase tu byli kluci přezdívaní Drobek, Čombe nebo Áca. Co na tom, že některým slezly vlasy, ani to nebylo znát. Jen premiant třídy a atlet Robot přišel o holi a plavovlasá Mery se omluvila pro nemoc. Zato smích Lili byl slyšet jako vždy až na chodník.

Poněkud jinak ukázala stav třídy později rozeslaná a nakonec ještě zvětšená skupinová fotka. Tohle, že je pravda? Vyděsil jsem se! Asi jsem byl jinde.

Víš, oči šálí, řekl mi po srazu známý. Vidíš jen to, co si pamatuje nebo chce pamatovat mozek. Nakonec, o zraku a skutečné realitě se už vyjádřila hromada moudrých.

Třeba: Nevěř jen svým tělesným očím. Co je neviditelné, to je věčné. Nebo, co je důležité, je očím neviditelné… A tak jsem nakonec uložil fotku tam, kam patří. Hluboko do archivu. S příjemným očekáváním příštího setkání.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Antonín Pelíšek: Kohout Fanouš

    Pořad Písničky na přání vysílaný stanicí, kterou právě posloucháte, si pouštím ze zvyku. Poslouchali ho mí rodiče, baví i mě. Nedávno mě zaujalo netypické přání posluchače.

  • Antonín Pelíšek: Prokletý paragon

    Cením si svobody a duševní rovnováhy. Mám zásadu nerozčilovat se nad konflikty, které neovlivním – světovou politikou, pandemií, nájezdy kobylek, zemětřesením, zbrojením.

  • Antonín Pelíšek: Malí velcí literáti

    „Tam na západě zhasíná tvůj život poslední. Tam splývá loď se soumrakem. Tam skončí každý z nás, buď králem, i když sám…“ To je ukázka z básně oceněné v soutěži.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.