Antonín Pelíšek: Kohout Fanouš

21. listopad 2023

Pořad Písničky na přání vysílaný stanicí, kterou právě posloucháte, si pouštím ze zvyku. Poslouchali ho moji rodiče, už z tradice baví i mě. Nedávno mě zaujalo netypické přání posluchače.

Hrálo se ke jmeninám a žadatel chtěl pustit písničku pro svého kohouta Huberta, který měl ten den svátek. Nenechal si vymluvit, že kohout není člověk a zvířatům se nehraje. Má rádio ve výběhu, poslouchá ho. Písničky ho baví, tvrdil majitel Huberta.

Docela jsem mu rozuměl. Soused na chalupě chová kohouta Fanouše. Kdo by si myslel, že slepice nejsou inteligentní bytosti, je na omylu. Každé ráno nastoupí Fanouš se šestičlenným týmem před kurník a poslouchá pokyny. Nehrabat v záhonech, dopoledne procházka kolem plotu, pak oběd, odpočinek, krátké popelení pod boudou a spát.

Kohout chytře poslouchá, načež vyrazí se svou jednotkou. Když některá z jeho družek snese vejce, hlásí to kdákáním. Ano, slyšíte dobře, kdákáním. Tak je učenlivý! Ráno vylézá ze slepičárny poslední, přepočítává stav. U zajímavého sousta se zastaví a kvokáním přivolá slípky.

Jako pravý šéf. Zodpovědný, protože má funkci. Je užitečný. Na jaře vyzobává jeho hejno larvy škůdců a vajíčka slimáků, na podzim kypří políčko po bramborách.

Až nedávno. Soused shrabal na kopičky podzimní listí a po půldenní práci si odešel odpočinout. Pro Fanouše a jeho skupinu nastala příležitost. V několika minutách listí rozhrabali do původní podoby. Ve stylu kocour není doma, myši mají pré.

Tak nevím, řekl mi soused. Myslel jsem, že nechám Fanoušovi taky zahrát, ale po takové svévoli má smůlu. A důtku s výstrahou k tomu, dodal přísně.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.