Antonín Pelíšek: Zelený poklad Stromovka

19. červenec 2023

Zná ji asi každý Jihočech. Českobudějovický lesopark Stromovka slaví letos 75 let od prvních vizí rekreačního využití podmáčených luk poblíž letiště.

V roce 1948 totiž městští radní představili veřejnosti své plány na vybudování oázy sportovišť a zábavních zařízení včetně zoologické zahrady.

K praktickému kroku se rozhoupali až po sedmi letech, kdy nechali upravit nádrž po dolování písku na rybník Bagr a desítky hektarů osázet tisícovkami stromů. Vzniklo místo, na které jsou současní obyvatelé Budějovic právem hrdi.

Z leteckého snímku to vypadá jako zelený ostrov skoro uprostřed města. Park pohody, sportů, vycházek, cyklistiky, pikniků a venčení domácích zvířat. O lukrativní pozemky v okolí patřící většinově městu je stále větší zájem. Z bydlení poblíž parku dělají bonus realitní makléři. Snad tahle příroda ještě nějaký čas vydrží a nepodlehne penězům, přejí si její návštěvníci.

Bohužel ti samí lidé přinášejí do parku i nepořádek. Třeba poházené odpadky. A také současnou hysterii. Strach z klíšťat, padajících větví, pylu, kvetoucí trávy. Místa, kde skupina botaniků poprvé vyzkoušela sečení trávy s fazonou kvetoucích pásů, některé bojácné rodiny kvůli včelám zdaleka obcházejí.

A tak mám strach, aby naši vnuci nakonec nechodili po vybetonované Stromovce natřené na zeleno, nekličkovali mezi plastovými stromy ovívaní uměle řízeným vánkem. Informační tabule budou nabízet aplikace s fotkami, jak kdysi lesopark vypadal.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.