Antonín Pelíšek: Venkovské poradny v ohrožení

24. květen 2023

Hrozí nám prý konec venkovských hospod. Alespoň podle prognostiků, kteří věští budoucnost přes zvýšení DPH za točené pivo. Na vině je podle pivařů vláda, která nebere v potaz, že malé hospody fungují také jako poradny.

Pravda, poradců máme dost. Finančních, manželských, dluhových. Hromadu odborníků máme na výchovu dětí, životosprávu, na volnočasovou aktivitu, na správné držení těla a já nevím na co ještě. Ale někteří pořád chybí.

Třeba nedávno. V naší hospůdce nedaleko Českého Krumlova jsme otevřeli poradnu sexuologickou. Otevřel ji bývalý kovář Jirka, kterému nechce zabřeznout králice Božena. Vyspělý a dobře živený savec ne a ne otěhotnět.

Už několik měsíců ji přitom nosí k těm nejstatnějším samcům ve vsi. „Božena si trhá chlupy, staví hnízdo a pořád nic. Udělám ji na smetaně,“ prohlásil Jirka smutně.

Načež začala diskuze. „Samce musíš krmit tejden před připuštěním celerem,“ pravil jeden znalec. „Dobrý je, když jde měsíc do úplňku, když není moc horko, když jsou oba hladoví, rozpustit jim do pití acylpyrin,“ nesly se další zaručené rady.

Korunu všemu nasadil Pepa, zkušený chovatel domácího zvířectva. „Musí si oba vrznout přesně čtyřikrát po sobě. Ani víc ani míň. A při čtvrtým na ně písknout. Jak se leknou, výsledek je zaručenej,“ pravil sebejistě otec pěti dětí.

Netuším, kdo kdysi pískal na něj, ale napadlo mě, zda by nebylo dobré používat tuto metodu jaksi celostátně. A také, že bych těch vesnických poraden byla opravdu škoda.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Antonín Pelíšek: Století krystalky

    Už je to tak, Český rozhlas slaví 100 let od zahájení vysílání. Od května 1923 si mohou posluchači každý den ladit jeho programy a bavit se mluvenými pořady a hudbou.

  • Antonín Pelíšek: Jak soused opyloval

    Tak mi po roce zase kvete meruňka. Problém je ten, že už tři roky po sobě neměla skoro žádnou úrodu. Pupeny se pokaždé otevřou a po pár dnech květy spálí ranní mrazíky.

  • Antonín Pelíšek: Moudrá hesla

    Svět je lemovaný slogany, které nás ženou drát se vpřed, neohlížet se, plánovat kariéru, žít stylově. Vítězí jedině úspěch. Je cílem takového tažení štěstí, které hledáme?

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.