Antonín Pelíšek: Krakonošova zahrádka

6. červenec 2023

Vzpomínáte na líbezného Večerníčka Krkonošské pohádky? Přesně jako v Krakonošově zahrádce si připadala známá, když s několika kamarádkami procházela Šumavou po zelené značce od Železné Rudy.

Někde blízko Hamrů narazily uprostřed lesa na oázu s občerstvením. V potůčku, který zde tekl, se chladily bedny piva a limonády. Na sloupu s nápisem U tetřeva visela pokladna a u ní cenovky nabízeného zboží, mimo jiné také ledové kávy.

Osamělý samoobslužný bar doplňoval dřevěný stůl s lavičkami. Prostě pohoda mezi stromy, relax po náročné chůzi.

„Vypadalo to jako malý zázrak. Na stole k tomu stála miska s mechem a kytičkama, všude kolem čisto. Nešlo jen o to, že jsme se mohly osvěžit, ale o takový jednoduchý lidský nápad, který dělá svět lepší. Byly jsme s kamarádkama skoro dojatý a připadaly si jako v pohádce. Chyběla jen Krakonošova sojka,“ líčila známá.

Bar U tetřeva je jen jedním z více podobných zařízení, která se v poslední době objevují na turistických cestách. Samoobsluha funguje, klienti poctivě platí. Někde mohou i pomocí aplikace přes mobil.

Ten šumavský má ohlasy na sociálních sítích. Vyjadřují samou chválu, ale zároveň i obavy, aby toho nějaký nelida nezneužil. Ale to podle mě nehrozí. Jsme přece v pohádce a tam vítězí jenom dobro a zlo se trestá.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.