Andrews Sisters pomáhaly za války i vánočními písničkami posilovat optimismus

16. prosinec 2022

„Sestry Andrewsovy – Patty, Maxene a LaVerne – se připravují pozvednout náladu amerických vojáků show plnou vánočních písní, swingových melodií a speciálních vystoupení jejich přátel Dannyho Kaye, Binga Crosbyho a Abbotta & Costella. Christmas of Swing je radostná oslava hudby, rodiny a vlastenectví, která mísí skvělé sváteční písně a komediální skeče se skutečnými dopisy  opravdových vojáků z druhé světové války.“

To je citace z pozvánky v novinách na vánoční show nejslavnější swingové vokální ženské sestavy Andrews Sisters, která se snažila zlepšit náladu amerických vojáků v těžkých časech druhé světové války. Slova doprovodíme dvěma vánočními snímky Andrews Sisters.

Duch Vánoc vyplyne i z dalších nahrávek: písní orchestru George Catese a vokální skupiny Mellowmen, slovutného kytaristy Kennyho Burrella, legendárního, stále žijícího zpěváka Tonyho Bennetta i pianisty Ramseyho Lewise.

Čtěte také

17. prosince uplynulo devadesát let od narození vynikajícího černošského hardbopového altsaxofonisty i autora Sonnyho Reda, vlastním jménem Sylvestera Kynera Jr. Pocházel z Detroitu, kde už jako mladíček hrál se známým pianistou Barrym Harrisem.

Nejvíce se Sonnymu Redovi, který byl silně ovlivněn hrou Charlieho Parkera, v hudbě dařilo v padesátých letech, kdy si udělal jméno jako sideman hrající s Wyntonem Kellym, Artem Blakeym, Curtisem Fullerem nebo Grantem Greenem – a s tímto kytaristou natočil své nejspíše nejlepší sólové album Mode z roku 1961, jehož uměleckým vrcholem je úprava slavné filmové melodie Henryho Manciniho Moon River, Měsíční řeka.

To byla navíc vůbec nejvíce oceňovaná nahrávka saxofonisty Sonnyho Reda, jenž v sedmdesátých letech víceméně upadnul do neznáma a zemřel v roce 1981 v pouhých 48 letech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související