Projeďte se na vánočních saních s hvězdnou Dianou Krall nebo si zazpívejte dixielandové Rolničky

9. prosinec 2022

Jako i v jiných žánrech, je také v jazzu, nadto s komerčními ambicemi, jakousi dobrou normou natočit minimálně jedno vánoční album. To platí i v případě v Čechách dosti populární kanadské zpěvačky a pianistky Diany Krall. Albu, které vyšlo v roce 2005, dala prostý název Christmas Songs čili Vánoční písničky.

Nijak na něm neexperimentovala, a to ani v dramaturgii, která se omezila na tucet velmi osvědčených vánočních standardů. Diana Krall se nechala ve studiu s pomocí ostříleného producenta Tommyho LiPumy doprovodit špičkovým big bandem z Kalifornie – The Clayton/Hamilton Jazz Orchestra vedeným třemi skvělými muzikanty, bratry Johnem a Jeffem Claytonovými, tedy basistou a altsaxofonistou, a bubeníkem Jeffem Hamiltonem.

Deska se setkala nejenom se zájmem posluchačů, ale také vcelku příznivými recenzemi. Například v článku britského nedělníku Observer mimo jiné stálo: „Toto vánoční album dokazuje, že nakonec Diana Krall nezapomněla swingovat. Je to skvělé jazzové vokální album, které vám zvedne náladu nyní i na několik příštích Vánoc.“

A dá se říci, že může příjemně působit i po sedmnácti letech, třeba skladbou, která byla nejprve instrumentálkou a až později byla opatřena textem. Jmenuje se Sleigh Ride, Jízda na saních.

Čtěte také

Mnohem více vánočních alb sestavil oblíbený americký alt i sopránsaxofonista a přední představitel smooth jazzu Dave Koz, za některá z nich byl nominován na cenu Grammy. A od Davea Koze vás může potěšit úprava vánočního superhitu Last Christmas od dvojice Wham a také instrumentální duet s velmi podobně zaměřeným a úspěšným saxofonistou Kennym G. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

Tento vánoční evergreen zazní ještě jednou, a to v podání Petry Chlebníčkové jako pozvánka k návštěvě předvánočního koncertu budějovického Rozhlasového swingového orchestru 15. prosince od 19 hodin ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Tomu bude předcházet vzpomínka na velmi vlivného jazzového i rhythm and bluesového trumpetistu Donalda Byrda, který se narodil právě 9. prosince před 90 roky a který byl jakýmsi muzikantským i lidským patronem veleslavného Herbieho Hancocka.

A vše uvedou dixielandové Rolničky v podání legendy ostrovního tradičního jazzu, trumpetisty Kennyho Balla a jeho Jazzmenů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související