Setkání v parku a Tanec na stropě. Tyto skladby natočil před 40 roky jubilant Jiří Stivín s Alanem Vitoušem U Tří lvů

25. listopad 2022

„Podle mě je to něco, co není jenom obyčejným přehráváním not. Musí být za tím ještě víc, což by mělo platit o každé hudbě, ale u jazzu je to naprosto samozřejmá věc. Když dobrý řemeslník pouze přehraje noty Bacha nebo Beethovena, tak to může být dobré, přijatelné. Když se to udělá u jazzu, tak z toho nezbyde vůbec nic.“

Takto významný český jazzový multiinstrumentalista, kouzelník s flétnami i skladatel Jiří Stivín před časem odpověděl na otázku, co jej okamžitě napadne při vyřčení slova jazz.

U příležitosti jeho osmdesátin spolu s ním zavzpomínáme na jeho muzikantské mládí a třeba i zkušenosti s filmařinou. A také přehrajeme jeho skladby Setkání v parku a Tanec na stropě, které před čtyřmi desítkami let natočil v českobudějovickém rozhlasovém studiu v režii Ivana Pokorného s dalším výjimečným muzikantem, bubeníkem a perkusistou Alanem Vitoušem.

Čtěte také

Do pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu však bohužel vstoupíme smutnou zprávou o odchodu slovutného českého jazzmana, klarinetisty, zakladatele a kapelníka slavného Traditional Jazz Studia, ale také bývalého diplomata a velmi vzdělaného člověka Pavla Smetáčka.

Ve svém žánru právem svrchovaně respektovaný soubor Traditional Jazz Studio neboli Smetáčkovci se zpočátku věnoval autentické interpretaci jazzu 20. let 20. století, ale docela rychle se posunoval stále více k modernějším formám. Skupinou prošla více než stovka předních českých jazzových hudebníků a hostovaly leckteré zahraniční hvězdy, včetně Bennyho Waterse, Alberta Nicholase nebo Tonyho Scotta.

Kapela doprovázela Hanu Hegerovou, Juditu Čeřovskou nebo Jiřího Suchého. Do velmi rozsáhlé zajímavé historie Smetáčkovců náleží rovněž hudba pro významný film významného českého filmového režiséra Vojtěcha Jasného Až přijde kocour s Janem Werichem. A vzpomínku Pavla Smetáčka, jakož i filmovou hudební nahrávku k poslechu nabídneme.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související