Skvělá swingová zpěvačka Helena Blehárová: Gustav Brom mi nabídl spolupráci cestou do Tater

18. listopad 2022

„Mě doporučil Gustavovi Bromovi jeho saxofonista Zdeněk Novák, který mě slyšet zpívat na soutěži v Bratislavě. Gusta měl chalupu v Tatrách, a když tam jel, zastavil se u nás doma v Žilině. Říkal mi: Helčo, slyšel jsem tě v nahrávce zpívat, byla jsi skvělá. Chtěla bys s námi zpívat?“

„Já odpověděla, že ano. No, a při zpáteční cestě z Tater mě Gusta Brom nabral, a tak jsem se dostala do Brna.“ Tak vzpomíná veliká swingová zpěvačka Helena Blehárová, která si letos připomíná šedesát let kariéry, na začátky osudové spolupráce s orchestrem Gustava Broma.

Rodačka ze slovenské Žiliny Helena Blehárová nenastoupila dráhu rentgenové laborantky a musela si, ačkoliv zpívala i dost písniček z oblasti pop music, na rozdíl od pražských hvězd složitěji klestit cestu k širší posluchačské veřejnosti.

Už v polovině šedesátých let ale nebylo pochyb, že se v její osobě objevila zpěvačka jazzové a swingové extratřídy, nadto velmi pohledná.

Jedním z jejích prvních mezinárodních úspěchů byl zájezd do anglického Manchesteru v roce 1963, samozřejmě s Gustavem Bromem. O tom bude řeč v pořadu V náladě swingu, jakož třeba i o znamenitém scatování Heleny Blehárové, která měla za svůj vzor především Ellu Fitzgerald, v kompozicích Jaromíra Hniličky Bažina a Útesy.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související