Země vycházejícího slunce a swing. Japonská půlhodinka i s úspěšným kapelníkem Takeshi Shindem ke 100. výročí narození

11. listopad 2022

Swingová, potažmo jazzová nálada bude tentokrát souviset se Zemí vycházejícího slunce, tedy Japonskem. Větší část věnujeme kapelníkovi, klarinetistovi a autorovi Takeshi Shindovi, který se narodil právě 11. listopadu před sto lety v kalifornském Sacramentu a v pěti letech přesídlil s rodiči do Los Angeles.

Ve dvaceti letech byl Takeshi přemístěn do Manzanaru, což byl jeden z desítek internačních táborů, které vznikly za 2. světové války na východním úbočí horského hřebenu Sierra Nevada v Kalifornii. Právě sem byli vysídlováni Američané, kteří měli japonský původ. Takeshi Shindo zde prožil dva roky.

Po odchodu z Manzanaru byl přijat do americké armády jako japonský tlumočník. Po válce rozvinul plně svůj interes a nadání pro muziku. Studoval jazzovou kompozici a zformoval svůj taneční band, nutno říci, že národnostně velice pestrý. Byli v něm nejenom Japonci a Američani, ale také muzikanti původu židovského, ruského, irského a mexického a samozřejmě také černoši.

V druhé půlce padesátých let se Takeshi Shindo snažil přitažlivě aranžérsky spojit vlivy japonské hudby se swingem a dokonce i s hudbou country and western. Jako příklady jsme do pořadu vybrali standardy Chattanooga Choo Choo nebo Buttons and Bows.

Čtěte také

V orchestru tehdy figurovali skvělí muzikanti, jako byli trumpetisté bratři Pete a Conte Candoliové, bubeník Mel Lewis, basista Red Mitchell nebo kytarista Barney Kessel.

Takeshi Shindo prožíval pravděpodobně nejlepší časy na přelomu padesátých a šedesátých let, kdy natočil několik solidně produkovaných alb pro vlivnou firmu Capitol. Také v té době zkomponoval a natočil hudbu pro řadu televizních pořadů i filmů. 

V druhé polovině šedesátých let na dlouhý čas zakotvil jako vysokoškolský učitel na Kalifornské státní univerzitě. Zemřel v nedožitých osmdesáti letech v roce 2002.

V pořadu také zazní jazzová klasika Dukea Ellingtona Caravan v moderním pojetí japonského dua Swing Slow. Na úplný závěr sestoupíme do hlubin japonského swingu s především ve třicátých letech minulého století oblíbeným zpěvákem, hercem a bavičem Akirou Kishiim, který s kapelou Japan Victor Rhythm Jokers osobitě a japonsky pojal známou swingovku Sweet Sue, Just you.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související