Dorothy Ashby přivedla harfu na půdu jazzu a natáčela i se Steviem Wonderem

5. srpen 2022

To, že harfa, tedy instrument typický pro jiný druh hudby, vstoupila na půdu jazzu, bylo především zásluhou Dorothy Ashby, černošské hudebnice virtuózně ovládající tento nástroj.

6. srpna tomu bude devadesát let, co se nejproslulejší jazzová harfistka pod jménem Dorothy Jeanne Thompson narodila v Detroitu, v Michiganu. Vyrostla v jazzové komunitě. Jejím otcem byl bigbandový kytarista Wiley Thompson. Dorothy Asby začala jako klavíristka a až ve dvaceti letech se stala jejím nástrojem harfa.

S prosazování harfy v hájemství jazzu to tato dáma neměla vůbec lehké. Pro jazzmany byla harfa svým éterickým zvukem přece jenom spojována s klasickou hudbou. Nakonec se to Dorthy Ashby povedlo a jejím značným přičiněním se harfa stala nástrojem i jazzové improvizace.

I když se její první deska setkala s velmi vstřícným ohlasem u hudebních publicistů, cesta k přijetí jazzové harfy v širší posluchačské veřejnosti jednoduchá nebyla. Dorothy se pro to snažila dělat leccos. Často vystupovala se svým triem po celých Spojených státech amerických, ale také uváděla rozhlasový pořad se svým chotěm, bubeníkem Johnem Ashbym.

Čtěte také

V roce 1962 zvítězila Dorothy Ashby v hlasování odborníků i čtenářů časopisu Down Beat jako nejlepší jazzová interpretka. A při výběru hudebního materiálu byla dost nebojácná a nehrála jenom jazz a bop, ale i soul, brazilskou a africkou hudbu, také byla průkopnicí v používání japonského strunného nástroje koto v jazzu.

Harfistka Dorothy Ashby nahrávala i s interprety mimo oblast jazzu. Například natočila s velkou hvězdou Steviem Wonderem pro jeho velký vinylový projekt Songs in the Key of Life nádhernou baladu If It´s Magic. A anglo-irská pop avantgardní formace High Llamas na svém patnáct let starém albu vzdala Dorothy Ashby, jejíž život zkrátila rakovina na pouhých 53 let, poctu ve skladbě pojmenované prostě Dorothy Ashby.

Kromě několika nahrávek z klasických alb Dorothy Ashby uvede swingovou a jazzovou náladu v hudebním pořadu jeden letní hit a také připomeneme odchod jazzového baskytaristy (spjatého s Milesem Davisem) a zpěváka Michaela Hendersona.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související