Odešli Braňo Hronec, známý slovenský kapelník, a také Anita Kerr, vedoucí slavné vokální skupiny

4. listopad 2022

Půlhodinku V náladě swingu, potažmo jazzu otevřeme smutnou aktualitou. 25. října zemřel ve věku  81 let i v Čechách dříve známý slovenský dirigent, skladatel i klávesista Braňo Hronec, spojený v osmdesátých letech též s Tanečním orchestrem Československé televize. V podání jeho orchestru zazní Spomienka na Glenna Millera, směs šlágrů nejslavnějšího swingového bandu.

Braňo Hronec, jehož orchestr byl ve své době pojmem, se stal hlavně v šedesátých letech důležitým článkem slovenské jazzové scény a vedl Bratislavské jazzové studio, v němž působil coby baskytarista také Antonín Gondolán.

Velmi krátce před svými 95. narozeninami odešla v říjnu rodačka z Memphisu Anita Kerr, která vedla kdysi vyhledávanou a oblíbenou vokální skupinu nesoucí její jméno – Anita Kerr Singers.

Osudovým štěstím pro tuto vokální formaci byl úctyhodný nashvillský kytarista, skladatel a producent Chet Atkins, který ji vzal pod ochranná křídla důležité nahrávací společnosti RCA, a tak se Anita Kerr se svými kolegy podílela na nahrávkách takových es nashvillských studií, jakými byli třeba Roy Orbison, Hank Snow nebo Floyd Cramer, a také natáčela povětšinou tematická alba se svou vokální skupinou Anita Kerr Singers.

V první polovině sedmdesátých let nahrála Anita Kerr se svou skupinou dvě ryze swingová alba, z nichž zahrajeme dva swingové standardy. K tomu navíc připomeneme jubilea dvou znamenitých klávesistů – stride pianisty Ralpha Suttona a oblíbeného představitele smooth jazzu Jeffa Lorbera.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související