Za vynikajícím saxofonistou Sváťou Macákem i jazzovou hvězdou Ramseym Lewisem

23. září 2022

Před několika týdny se uzavřel, bohužel bez zájmu médií, v nedožitých 87 letech život vynikajícího českého jazzového alt-, baryton-, soprán- a tenorsaxofonisty a klarinetisty Svatobora Macáka.

Sváťa Macák, rodák ze Sušice, sice absolvoval fakultu stavebního inženýrství ČVUT, ale v tomto oboru dlouho nesetrval. A postupně se prosadil mezi naprostou českou jazzovou elitou.

V roce 1959 se Sváťa Macák stal členem známého orchestru Zdeňka Bartáka, s nímž pořídil i svoje první nahrávky, ale v mladých letech hrál i s jiným zasloužilým českým kapelníkem Láďou Bezubkou.

Stylový záběr a rejstřík Sváti Macáka byl obdivuhodně široký. Vždyť hrál swing ve velkých orchestrech i jazz v menších sestavách, s Jazz Sanatoriem Luďka Hulana, se Smetáčkovci, s orchestrem Ferdinanda Havlíka, s Classic Jazz Collegiem nebo například Jazzíčkem Víta Fialy. Působil též v Banjo bandu Ivana Mládka a třeba i v doprovodné kapele Evy Pilarové.

Čtěte také

Pořad přináší slova Sváti Macáka, jimiž tuto šíři komentoval. A to hudebně ilustrují nahrávky Ňu, Ňu, Ňu od Banjo Bandu Ivana Mládka a potom Boogie Woogie (I May Be Wrong), kteroužto basieovku natočil orchestr Melody Makers Ondřeje Havelky ještě v minulém století.

Na této nahrávce se jako člen skupiny The Swings podílel Petr Hanzlík, jehož zásluhou se vynikající jazzman Svatobor Macák dočkal ve svých osmdesáti letech profilového alba a docela nedávno i v limitovaném nákladu dvojalbové kompilace Moje jazzová cesta.

Dvanáctého září odešla ve věku 87 let do jazzového nebe hvězda především šedesátých let, pianista tmavé barvy pleti Ramsey Lewis. Slavný pianista Ramsey Lewis se se svým legendárním triem proslavil s upravenými skladbami jako Wade In The Water nebo The „In“ Crowd, jejichž úspěch vycházel z navozené nálady živého vystoupení, s typickým podupáváním a skandováním...

Obrýlený Ramsey Lewis se objevil před šestnácti roky na jihu Čech, v Bechyni. Byl jednou z hvězd letního bechyňského zámeckého jazzového festivalu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související