Úctyhodná jazzová cesta saxofonisty Sváti Macáka je zachycena na nové antologii

25. červen 2021

Není zase tak časté, že by se elitní český jazzman dočkal profilového alba. V případě legendárního saxofonisty Sváti Macáka se to naštěstí stalo, a tak si v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu můžeme vychutnat něco málo z jeho nové dvojalbové antologie.

Dvojalbum, které vydal label Blue Season Petra Hanzlíka v nekomerční edici, se jmenuje Moje jazzová cesta.

„Nejspíše na začátku stálo moje kamarádství na gymnáziu s Honzou Arnetem, později významným jazzmanem. On hrál na harmoniku a později na basu. On přinesl nějaké notičky na základě poslechu a spolu jsme se podle nich snažili hrát. Žádné nahrávky jsme tehdy k dispozici neměli.“

To jsou slova baryton, soprán a hlavně tenorsaxofonisty a klarinetisty, sušického rodáka, pětaosmdesátiletého Svatobora Macáka, který sice absolvoval fakultu stavebního inženýrství ČVUT, ale v tomto oboru dlouho nesetrval.

V roce 1959 se Sváťa Macák stal členem známého orchestru Zdeňka Baráka, s nímž pořídil i svoje první nahrávky. V mladých letech hrál i s jiným zasloužilým českým kapelníkem, Láďou Bezubkou. 

Stylový záběr a rejstřík Sváti Macáka je obdivuhodně široký. Vždyť hrál swing ve velkých orchestrech i jazz v menších sestavách, ale také působil v Banjo bandu Ivana Mládka i doprovodné kapele Evy Pilarové.

Čtěte také

A je toho hodně, co do jazzové cesty tohoto založením gentlemana dále patří: Jazz Sanatorium Luďka Hulana, Pražský Big Band Milana Svobody, Smetáčkovci, Jiří Stivín, Jazzíček Víta Fialy (tento Macákův kamarád a známý jazzový kontrabasista napsal na obal antologie pěkné věty), Swing Band Ferdinanda Havlíka, Jana Koubková a hodně dalších osobností a kapel.

Svatobor Macák se na pódiu potkal s řadou jazzových veličin, například excentrickým americkým klarinetistou italského původem Tonym Scottem, jehož jubilea jsme se minule v tomto pořadu dotkli, a také s černošským saxofonistou Bennym Watersem.

Největší zásluhu na vzniku antologie Moje jazzová cesta má Petr Hanzlík, spolupracovník Českého rozhlasu a vedoucí člen známé vokální skupiny The Swings, která si ostatně se znamenitým saxofonistou Sváťou Macákem častokrát ve studiu i na podiu zazpívala. Bylo tomu tak i před šesti roky na prvním profilovém albu tohoto hudebníka nazvaném Body and Soul.

Na závěr pořadu V náladě swingu vám pošleme starší společnou nahrávku The Swings, Svatobora Macáka a trumpetisty Juraje Bartoše, kterou zahrnuje zmíněné nové kompilační dvojalbum. Je to ellingtonovská skladba Rent Party Blues s textem Josefa Kainara Já bych si rád najal dům.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související