Napoleon nebyl jenom vojevůdce, ale jmenoval se tak i skvělý jazzový pianista

28. květen 2021

Napoleon, to nebyl jenom veleslavný francouzský vojevůdce a státník, ale také skvělý jazzový pianista a spoluhráč řady legend. Marty Napoleon, od jehož narození na začátku června uplyne sto let, otevře nové vydání pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu.

Marty Napoleon, neboli Matthew Napoli, potomek přistěhovalců ze Sicílie, rodák z New Yorku, z Brooklynu toho za svůj muzikantský život zažil opravdu hodně. Však se dožil vysokého věku 93 let. 

Profesionálním pianistou se stal už v sedmnácti letech. Hrál v řadě kvalitních swingových kapel včetně slavného bandu Charlieho Barneta a také byl v orchestru Genea Krupy a svého strýce Phila Napoleona.

Na začátku 50. let byl členem proslulých All-Stars Louise Armstronga, s nímž pak natáčel a koncertoval i v pozdějším věku. Jenže Marty Napoleon byl oddán své rodinně a nechtěl příliš daleko cestovat, a tak stále více přijímal angažmá a hraní v New Yorku a nejbližším okolí.

Čtěte také

Byl také prý velmi příjemný a vítaný host různých jazzových společenských akcí. Napoleon hrál třeba v Bílém domě pro prezidenta Ronalda Reagana. Hrál také na evropských festivalech a na Armstrongových vzpomínkových akcích.

Marty Napoleon hrdě prohlašoval: „Nikdy mě kromě rodiny nezajímalo nic jiného než piano.“ Své finální nahrávky pořídil v 90 letech. Také to album pojmenoval – Swinging at 90, tedy Swingování v devadesáti.

Ovšem v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu toho hudebně zajímavého bude ještě více, třeba vzpomínka na Frankieho Trumbauera, který přišel na svět 30. května 1901, tedy před 120 roky. Byl jednou z důležitých postav raného jazzu. Frankie Trumbauer, v jehož původu najdeme i krev indiánského kmene Čerokíů, byl zvláštní tím, že hrál na saxofon C-Melody, ale také tím, že jeho dravý styl a způsob hry ovlivnil budoucí hvězdy jazzu, například saxofonistu Lestera Younga.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související