Pozor, zákruta! Vzpomenete si na znělku legendárního rozhlasového motoristického pořadu?

23. duben 2021

Možná si dříve narození posluchači vzpomenou na motoristický rozhlasový a ze Slovenska vysílaný magazín Pozor, zákruta!  Za jeho znělkou se skrýval stařičký a hudebně vskutku nenáročný šlágr Yes Sir, That’s My Baby z roku 1925 autorů Waltera Donaldsona a Guse Kahna.

K této písničce je údajně inspirovala pohybující se hračka – mechanické prasátko dcerky jejich kamaráda, populárního komika i zpěváka Eddieho Cantora. Ten tuto skladbičku pak také natočil, ale nebyl první.

Písnička Yes Sir, That´s My Baby – Ano, pane, je to moje baby – doznala mnoha podob. Mezi nimi byla i ta nepochybně veselá od oblíbené  dixielandové hasičské kapely Firehouse Five Plus Two, kterou měl rád i Ivan Mládek. Yes, Sir! That´s My Baby!

Čtyři bratři zajistili nesmrtelnost

26. dubna 2021 tomu bude sto let, co se narodil v texaském Dallasu v rodině italského přistěhovalce ze Sicílie James Peter Giuffre, klarinetista, saxofonista, skladatel a aranžér, jeden z největších novátorů a průkopníků v dějinách jazzu.

Jimmy Giuffre ovlivňoval podobu west coastu i cool jazzu v 50. letech, ale prošel i freejazzovou etapou a folklorními inspiracemi a pomáhal též vytvářet third stream, tedy styl vycházející ze spojení jazzu a klasické hudby.

Čtěte také

Ovšem přinejmenším jednou skladbou si zajistil nesmrtelnost v dějinách jazzu, a to Four Brothers, Čtyři bratři,  kterou – volně vycházející ze starší písničky Jeepers Creepers – zkomponoval v druhé půlce 40. let minulého století, kdy pracoval jako aranžér ve službách orchestru Woodyho Hermana.

Znamenala přelom v pojetí saxofonové sekce a v melodice, rytmu, frázování a zvuku jako by se v ní potkával bebop s již rodícím se cooljazzem. Skladba Four Brothers se stala velmi oblíbeným standardem (výborné je i vokální zpracování od skupiny Manhattan Transfer) a sám Jimmy Giuffre ji natočil vícekrát.

V pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu uslyšíte, jak ji pojal na albu Jimmy Giuffre – The Four Brothers Sound z roku 1959, které nahrál jako tenorsaxofonista i s kytaristou Jimem Hallem a pianistou Bobem Brookmeyerem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související