Murphyho zákon podle populárního swingového zpěváka Jana Smigmatora

16. duben 2021

„Swing je hudba, která přechází z generace na generaci a taky spojuje. Když vidím v publiku celou rodinu, tři generace nadšených posluchačů, je to pro mě vůbec ta největší odměna a známka toho, že to dělám dobře.“

To jsou slova předního a oblíbeného českého swingového zpěváka Jana Smigmatora, jenž vydal před několika měsíci své páté album, které nazval Murphyho zákon. Představuje se na něm i jako autor několika textů a po boku skladatele a klavíristy Svatopluka F. Smoly i jako spoluautor hudby u několika písní.

Vedle původní tvorby se na desce objevují světové standardy (například Moon River – Měsíční řeka jako pocta Karlu Gottovi nebo Day By Day, Poustevník věnovaný Laďovi Kerndlovi), které pro něj otextovali Václav Kopta, Josef Nečas a Ester Kočičková.

Čtěte také

Album Murphyho zákon produkoval multižánrový klavírista, aranžér a producent Jan Steinsdörfer a zahrál si na něm mimo jiné i klavírní virtuos Ivo Kahánek a ve světě nejúspěšnější český jazzman současnosti, zejména v Americe působící Ondřej Pivec.

Murphyho zákon následuje tři roky po Smigmatorově gershwinovském albu, na němž se nemalou měrou podílel britský swingař a filantrop Mitch Winehouse, otec věhlasné zpěvačky Amy Winehouse.

A poslední album se vyznačuje tím, čím předešlé desky tohoto pětatřicetiletého jihlavského rodáka, tedy velmi precizní i nápaditou produkcí a promyšlenou volbou úctyhodných hostů – vynikajících instrumentalistů,  třeba i z jiných hudebních světů.

Stojí tedy za to poslouchat další z pořadů V náladě swingu, potažmo jazzu, v němž Murphyho zákon, i se zajímavými slovními vstupy Jana Smigmatora, blíže představíme.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související