Českobudějovická Jazzika hraje Ellingtona a jiné hudební bonbónky v aktuálních souvislostech

19. únor 2021

Jihočeská Jazzika, kulaté narozeniny "královny soulu z New Orleans" Irmy Thomas, odchod legendy Chicka Corey a vzpomínka na album Hudba před půlnocí. Pořad připravil a slovem provází Jiří Kasal.

Jazzika

Do půlhodinky ve swingové a jazzové náladě vstoupíme tentokrát tak, že svým způsobem opět zůstaneme na jihočeské půdě - s kapelou Jazzika, kterou vede i díky svému působení v Melody Makers  Ondřeje Havelky známý trumpetista a zpěvák Jindřich Zíka. A společně s dalšími jihočeskými kolegy – skvělými muzikanty –pianistou Radimem Sládkem, basistou Jiřím Výborným a bubeníkem Mariánem Jungwirthem se vyrovnal také s jedním osvědčeným swingovým hitem, který lze najít na albu Jazzolution z roku 2014, což je odvozeno od slova Evolution - tedy evoluce.

Na CD je  totiž zachycen vývoj kapely za 10 let a to, jakými všemi styly  do té doby Jazzika prošla. Včetně klasické swingovky  Take The „A“ Train, původně samozřejmě od orchestru Dukea Ellingtona, která byla také znělkou. Jejím autorem je Billy Strayhorn,  skvělý aranžér a opora Ellingtonova bandu. Napsal ji po tom, co podnikl cestu z Pittsburgu, kde bydlel, do New Yorku za svým novým zaměstnavatelem Dukem Ellingtonem. A když mu  Ellington  v dopise radil, jak se k němu metrem v New Yorku může dostat, napsal Take the A Train", tedy „jeď áčkem“.  Skladbu později otextovala zpěvačka Ellingtonova orchestru Joya Sherrill.

Irma Thomas

Letošního 18. února bylo osmdesát let jiné zpěvačce tmavé barvy pleti Irmě Thomas, která je zapsána v dějinách hudby jako soulová královna z New Orleans. Jako holka zpívala v baptistickém církevním sboru a New Orleans nejprve poznala jako číšnice v několika lokálech. 

Životem šla Irma dosti rychle, neboť v devatenácti už byla dvakrát vdaná a měla čtyři děti. Po svém druhém choti si nechala jméno Thomas. I když kariéra Irma Thomas je jistě úctyhodná a stále neskončila, navzdory velkému nadání se jí nepodařilo dosáhnout věhlasu svých současnic Arethy Franklin nebo Dionne Warwick. 

Irma Thomas míchala ve svém repertoáru soul, blues i jazz a nejvíce jsou připomínány její rané nahrávky z šedesátých let. K nim jistě patří skladba Time Is On My Side, Čas je na mé straně., kterou jako první natočil coby instrumentálku slavný dánský jazzový pozounista Kai Winding, ale s textem byla ještě před Rolling Stones první v nahrávacím studiu právě Irma Thomas, která zpívala v jiné své proslulé nahrávce z roku 1961 Prší tak hustě, vypadá to, že budě pršet celou noc. Písnička autora Allena Toussainta (skrytého pod pseudonymem)  It´s Raining vstoupila i do světa kinematografie tím, že ji použil Jim Jarmusch ve svém snímku Mimo zákon v roce 1986, kde na ní tančí zamilovaní Roberto Benigni a Nicoletta Braschi. 

Chicka Corea 

Velkou ztrátou tohoto roku pro milovníky jazzu a hudby  je odchod vynikajícími a široce inspirujícího amerického pianisty a skladatele Chicka Corey ve věku nedožitých osmdesáti let.  Pocházel z Chelsea v Massachusetts z rodiny italského původu. Jazzový vývoj klávesisty Chicka Corey jistě ovlivnila spolupráce s Milesem Davisem a také experimenty s free-jazzem, ovšem sám od sedmdesátých let významným způsobem a přínosem ovlivňoval tvář jazzu fúzemi s rockem zejména v rámci seskupení Return To Forever, ale také třeba ve spojení s dalším fenomenálním pianistou Herbiem Hancockem.

Je toho opravdu hodně, co se dá přidat na aktivní umělecké konto Armanda Anthonyho Corey, například autorství opravdových jazzových standardů jako La Fiesta, Spain nebo Windows a také to, že v Čechách má mnoho obdivovatelů, kterým měl opět udělat radost za pár týdnů  svým vystoupením na Jazz Festu Brno. To už se, bohužel, nestane, a tak nám nezbývá nic jiného  než jako připomínku virtuozity klavíristy Chicka Corey zahrát z jeho posledního, loňského živě natočeného alba Plays zahrát druhou větu z Klavírní sonáty F dur Wolfganga Amadea Mozarta.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio