Trumpetista Joe Newman natáčel i s českými muzikanty a obal k desce měl od Andyho Warhola

2. září 2022

V půlhodinové náladě swingu, potažmo jazzu si více všimneme stého výročí narození velké osobnosti hudby, v tomto případě swingu – amerického černošského trumpetisty, kapelníka, také autora a popularizátora jazzu Joea Newmana, svázaného zejména pro příznivce swingu s orchestrem Counta Basieho.

Joseph Dwight Newman přišel na svět 7. září roku 1922 v jazzovém městě, v New Orleans. Studoval na Alabamské státní univerzitě a vedl i studentskou kapelu. Záhy však dostal první profesionální angažmá v orchestru Lionela Hamptona, aby pak jako jednadvacetiletý mladík s potěšením přijal nabídku od již zmíněného Counta Basieho, u něhož strávil celkem třináct let.

Nebylo to však v kuse a tato dlouhá spolupráce byla přerušována hraním s jinými sestavami. Zřetelným plodem tohoto je vlastní autorská Newmanova skladba The Midgets, tedy Trpaslíci, jeden z klenotů velkokapelového swingu padesátých let, k níž se často vracel.

K tomu připojíme i standard Sometimes I´m Happy, Občas jsem šťastný, který excelentní trumpetista Joe Newman nahrál na své sólové album z roku 1955 s pěkným názvem I´m Still Swinging, Stále swinguju. Tato deska je pozoruhodná i tím, že její obal vytvořil Andy Warhol, pozdější ikona pop artu.

Čtěte také

Po odchodu od Counta Basieho na začátku šedesátých let Joe Newman hodně času a energie věnoval Jazz Interactions, tedy charitativní a vzdělávací organizaci. Vedle toho ale dále natáčel desky a koncertoval. V sedmdesátých a hlavně osmdesátých letech i v Evropě. 

V roce 1989 nahrál dílem v Praze se čtveřicí špičkových českých jazzmanů, pianistou Emilem Viklickým, kontrabasistou Františkem Uhlířem, saxofonistou Františkem Kopem a bubeníkem Josefem Vejvodou, album nazvané podle jeho nejspíš životní skladby Midgets a vydané firmou Panton. Tři roky poté Joe Newman zemřel na následky mozkové mrtvice.

A jak je obvyklé, swingová a jazzová tematická nabídka pořadu bude pestřejší. Kromě jiného se budeme věnovat proslulé skladbě, v jejímž textu výrazně figuruje měsíc, který právě nastal – tedy září. Mám na mysli song September In The Rain, Září v dešti, autorské dvojice Harry Warren a Al Dubin.

Tento song představil ve třicátých letech ve filmu Melodie pro dva operní pěvec James Melton. A pak se z něj stala dlouhodobě oblíbená položka v repertoáru mnohých. A my vám po rozhlasových vlnách pošleme dvě verze této písničky, které se prosadily na hitparádě. A obě jsou, dá se říci, jazzové. Nejprve to bude skvělá černošská zpěvačka Dinah Washington a po ní v instrumentální verzi slavný britský pianista George Shearing se svým kvintetem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.