Jaroslav Ježek s „rozvrkočenými“ Melody Makers a Ondřejem Havelkou a také světový hit z Japonska v tradičním jazzu

10. květen 2024

Nejprve se V náladě swingu, potažmo jazzu vrátíme o takových devatenáct let zpět, kdy vyšlo album Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers s celým názvem Tentokrát zcela rozvrkočení z písní Jaroslava Ježka a pánů Voskovce a Wericha.

Jak jazykově zvukomalebný název napovídá, dramaturgie této desky se upíná k hudebnímu odkazu Osvobozeného divadla. Dlužno povědět, že to není jediný dotyk Ondřeje Havelky a Melody Makers  s těmito písničkami.

Ostatně, vloni se narodilo jejich společné album s operním pěvcem Adamem Plachetkou s tímto repertoárem – Nebe na zemi, které jsme v tomto pořadu představili před několika měsíci i s malým rozhovorem s oběma hlavními aktéry. Vzhledem k řečenému se autor pořadu Ondřeje Havelky zeptal na to, zda se podle jeho názoru dají skladby Jaroslava Ježka považovat za jazz.

A Ondřej Havelka ve svém zajímavém povídání zmínil populární britské orchestry, které měl rád Jaroslav Ježek. Na prvním místě uvedl Ambrose, jehož taneční a swingový band zažíval zlaté časy hlavně ve třicátých letech minulého století. Ovšem už v dekádě předcházející měl houslista a kapelník, který užíval osamoceného jména Ambrose, úspěch v New Yorku.

Po jeho miniportrétu zůstaneme na Britských ostrovech s trumpetistou Kennym Ballem, jeho Jazzmeny a velmi úspěšnou verzí (v duchu tradičního jazzu) světového hitu japonského zpěváka Kyu Sakamota Sukiyaki, kterou v Čechách přetextoval a přezpíval Josef Zíma jako Bílou vránu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.