Vzrušující tóny trubky vynikajícího muzikanta Václava Týfy, ale také swingová pozvánka pod kaštany

10. červen 2022

„Trumpetista špičkového formátu, jehož nástrojové schopnosti spolu s plnokrevným tónem a fascinujícím dravým způsobem hry nemají u nás obdoby.“ Tak kdysi charakterizoval vynikajícího českého trumpetistu Václava Týfu, který 5. června došel do konce svého devětasedmdesátiletého  života, jiný vážený trumpetista a trombonista Pavel Vitoch.

Václav Týfa, rodák z Kladna, si udělal jméno už v 60. letech, kdy vedl trubkovou sekci v orchestru Karla Vlacha a později v 70. letech v Tanečním orchestru Československého rozhlasu. Současně byl řadu let výrazným sólistou orchestru Ladislava Štaidla doprovázejícího Karla Gotta. Václav Týfa se podílel na řadě čistě jazzových projektů včetně alb Jazz Goes To Beat nebo Interjazz.

Tóny trubky Václava Týfy, který hrál s orchestrem Karla Vlacha a Rozhlasovým big bandem i v 90. letech, vám připomeneme ve dvou snímcích. Jednak to bude Elmer´s Tune, neboli Elmerova melodie, z roku 1963 s účastí dalšího skvělého trumpetisty, rodilého Jihočecha Miloslava Bureše, a s orchestrem Karla Vlacha.

Čtěte také

A k tomu přidáme Sbohem, Dixie (So Long Dixie), tedy skladbu z jediného sólového alba trumpetisty Václava Týfy (pokud pomineme to vánoční), které natočil s Konstelací Josefa Vobruby v aranžmá Vladimíra Popelky v roce 1973.

V půlhodinové swingové, potažmo jazzové náladě také připomeneme osudy velmi významného černošského swingového kapelníka Jimmieho Lunceforda u příležitosti 120. výročí narození, ale také úspěšného pianisty Petea Jollyho i s jeho pěkným jazzovým hitem Little Bird, Ptáček, z 60. let.

A také vás pozveme pod kaštany vedle českobudějovického kulturního domu Slavie, kde v úterý 14. června od 18.30 hodin pro chvíle pohody zahraje náš Rozhlasový swingový orchestr pod taktovkou Josefa Krejčíka, samozřejmě i se svými sólistkami.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související