Bubeník a perkusista Bobby Rosengarden pracoval s Igorem Stravinským i Jimim Hendrixem, ale vstoupil též do Morriconeho melodie

19. duben 2024

Dramaturgickým svorníkem pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu bude tentokrát hudební odkaz proslulého a velmi respektovaného i vyhledávaného perkusisty a bubeníka Bobbyho Rosengardena, od jehož narození uplyne 23. dubna rovných sto let.

Pracoval s plejádou výjimečných osobností různých hudebních stylů, od Igora Stravinského po Jimiho Hendrixe. Hrál na bonga Harrymu Belafonteovi, ozdobil hrou na triangl slavnou hitovou nahrávku Stand By Me Bena E. Kinga, ovšem simuloval také kromě jiného řev hyeny v úspěšné verzi Morriconeho ústřední melodie z westernu Hodný, zlý a ošklivý v podání orchestru Huga Montenegra.

Bobby Rosengarden ve studiu mistrně ovládal zvuky lžiček, pily i válečku, což se naučil jako mladík v biografu, kde měl na starost doprovod k němým filmům. Vedl také televizní orchestr v populárních show přesvědčivě potrhlého komika Dicka Cavetta.

Uměl prý hrát s každým. Největší hudební vášní Bobbyho Rosengardena byl ale jazz v různých podobách. Od bossa novy až ke swingu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související