Císařovna blues Bessie Smith svým mocným hlasem ovlivnila velké zpěvačky, jako byly Aretha Franklin nebo Janis Joplin

12. duben 2024

Mocný, oduševnělý hlas jazzové a bluesové zpěvačky Bessie Smith si získal nespočet fanoušků a vynesl jí titul Empress of the Blues, Císařovna blues. Bessie měla zásadní inspirativní vliv na takové velké zpěvačky, jako byly Billie Holiday, Aretha Franklin nebo Janis Joplin, a byla nejlépe placenou černošskou zpěvačkou dvacátých let.

Bessie Smith přišla na svět 15. dubna 1894, tedy před 130 roky, v Chattanooga v Tennessee, ve městě, které vedle ní proslavil Glenn Miller. Byla jedním ze sedmi dětí. Její otec, baptistický duchovní, zemřel brzy po jejím narození. V dívčím věku přišla i o matku a dva bratry, s dalšími sourozenci byla vychována u své tety.

Začala vystupovat jako pouliční zpěvačka, kterou na kytaru doprovázel jeden z jejích mladších bratrů. Vystupování na podiu ji učila legendární bluesová zpěvačka Ma Rainey.

Snad osobně nejoblíbenější písní Bessie Smith byl její hit z roku 1929 Nobody Knows You When You're Down and Out, Nikdo se k tobě nebude znát, když budeš na dně, autora pianisty Jimmyho Coxe. V září roku 1929 byla verze písně v podání Bessie Smith, vyprávějící o tom, jak rychle se prostopášný život může změnit k naprostému zchudnutí, nechtěně děsivě prozíravá v tom, že americký akciový trh se zhroutil jen o dva týdny později…

Čtěte také

Bessie Smith ve své kariéře spolupracovala s mnoha významnými jazzovými interprety, jako byli saxofonista Sidney Bechet, pianisté Fletcher Henderson a James P. Johnson, také zpívala s Louisem Armstrongem.

Koncem dvacátých let však její popularita poněkud zeslábla, i když na začátku swingové éry pokračovala ve vystupování. Bohužel, 26. září 1937 zemřela Bessie Smith na následky zranění, která utrpěla při automobilové nehodě u Clarksdale v Mississippi. Bylo jí jen 43 let.

Kromě historických nahrávek nezapomenutelné Bessie Smith obrátíme v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu pozornost také ke koncertu, který uctí znamenitého českého jazzového autora, aranžéra i hudebníka Vlastimila Hálu, a také neopomeneme sté výročí narození patrně největší osobnosti west coast jazzu – trumpetisty, hráče na křídlovku, aranžéra a kapelníka Shorty Rogerse.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související