Před 150 roky přišel na svět „otec blues“ W. C. Handy, autor nesmrtelného St. Louis Blues

10. listopad 2023

Vstup do swingové a jazzové nálady je svěřen Karlu Vlachovi a jeho orchestru a vpravdě letitému standardu St. Louis Blues se sólem na trubku nezapomenutelného Jiřího Jelínka v nahrávce z roku 1958. Ten má, mimochodem, stabilně také v repertoáru českobudějovický Rozhlasový swingový orchestr Josefa Krejčíka.

16. listopadu uplyne 150 let od narození autora této proslulé skladby, legendárního „otce blues“ Williama Christophera Handyho. Tento muž pomohl vytáhnout blues z chudých černošských čtvrtí a přiblížit jej masovému publiku. O to se staral jako propagátor, muzikant, vydavatel a samozřejmě i jako autor.

To všechno by se ovšem nestalo, kdyby poslechl přání otce, pastora v metodistickém kostele. Jako kluk hrál William na varhany v kostele svého otce, který ale neměl pro světskou hudbu žádné pochopení.

Willam tajně našetřil dost peněz, aby si mohl koupit kytaru, kterou viděl ve výloze místního obchodu. Když si nástroj hrdě přinesl domů, otec ho donutil vzít jej zpět do obchodu a vyměnit kytaru za knihu. Handy později koupil kornet od svého kolegy hudebníka a schovával ho před svým otcem, zatímco trávil každou volnou chvíli cvičením.

William Handy studoval na přání otce na učitele, ale dlouho tuto profesi nevykonával a zběhnul natrvalo k hudbě. A jak to bylo dále, prozradí pořad V náladě swingu, potažmo jazzu, který přinese reprezentativní nahrávky dalších slavných skladeb W. C. Handyho jako Memphis Blues nebo Beale Street Blues.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související