Ragtime je stále vzrušující hudba, ale byly časy, kdy byl považován za něco ponižujícího

6. říjen 2023

„Proč se vracím do období ragtime? Hlavně proto, že miluji všechny druhy hudby a mám neukojitelnou zvědavost. V té době nacházím určité kouzlo. Kdysi byl ragtime vysoce kontroverzní a  hrát ragtime bylo považováno za něco ponižujícího... To už tak neplatí.“ Tyto věty kdysi pronesl významný bělošský ragtimový pianista Wally Rose.

Narodil se v Oaklandu v Kalifornii. Jeho předci žili na Havajii, takže v dětství často pobýval v Honolulu, než se usadil se svou rodinou v San Franciscu. Od mládí hrál Wally Rose v tanečních kapelách a ve čtyřicátých letech zahořel pro ragtime.

Byl mu věrný po celý život, stejně jako San Franciscu. Navíc si myslel, že je důležité, aby člověk zanechal svou stopu ve světě jako učitel a získal pro ragtime řadu žáků.

Další zapálený „ragtimer“ Max Morath, jehož odchod jsme nedávno v tomto pořadu připomněli, jednou řekl, že to byl Wally Rose, kdo byl průkopníkem znovuobjevení ragtime. Wally Rose zemřel v roce 1997 ve věku 83 let.

Celý pořad V náladě swingu, potažmo jazzu se ponese v rytmu klasického ragtimu. Zazní třeba Bugatti step od Jaroslava Ježka v podání Melody Makers Ondřeje Havelky a pianisty Miroslava Lacka, ale také staré ragtimy Scotta Joplina nebo Jamese P. Johnsona.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související