Jak si mladý Karel Gott zaswingoval a oblíbená zpěvačka Bennyho Goodmana

22. září 2023

Jakkoli se o Karlu Gottovi nedá říci, že byl swingovým zpěvákem, swing a jazz měl rád a s potěšením standardy zpíval. A s humorem také připomínal, že vlastně deska s jazzem rozhodla o tom, že se přestal učit na basu a věnoval se naplno zpívání.

I v souvislosti s tím, že se před 125 roky narodil velký skladatel George Gershwin, zahájíme pořad jeho Vzrušujícím rytmem, Fascinating Rhythm, skladbou, kterou česky otextoval Ivo Fischer jako Máme rádi rytmus – a Karel Gott ji s orchestrem Karla Krautgartnera natočil v roce 1964.

Zpětně zmíníme, že 19. září se podle většiny zdrojů naplnilo 110 let od narození výborné swingové zpěvačky Helen Ward, rodačky z New Yorku. Na začátku své kariéry patřila k takzvaným kanárkům, tedy zpěvačkám, které zpívaly s velkými orchestry, byl jim svěřen pouze refrén písničky a po většinu času stály na místě a tvářily se roztomile. Některým se však povedlo se díky talentu z tohoto sevření vymanit. To byl případ právě Helen Ward, která vystupovala už v sedmnácti s orchestrem Bennyho Goodmana a měla s ním řadů hitů, z nichž nejznámější byla písnička Goody, Goody.

Trumpetista Fats Navarro, který přišel na svět 24. září roku 1923, tedy před 100 roky, se přiřadil k těm jazzmanům, kteří odešli v bolestně mladém věku. Zemřel v pouhých 26 letech. Theodore „Fats“ Navarro byl průkopníkem bebop jazzové improvizace ve 40. letech 20. století. Měl silný vliv na řadu vynikajících trumpetistů včetně Clifforda Browna. A od Fatse Navarra, jemuž život zkrátila závislost na drogách, tuberkulóza i tloušťka, zazní jeho zřejmě nejznámější skladba Nostalgia.

Šestého září došel do konce své životní 93leté pouti jeden z nejvšestrannějších basistů 20. století Richard Davis. Natáčel se symfonickými orchestry, s Igorem Stravinským a Leonardem Bernsteinem, s jazzovými giganty jako Milesem Davisem, zpěváky Frankem Sinatrou a Barbrou Streisand, ale také s hvězdami z oblasti rocku Vanem Morrisonem, Brucem Springsteenem nebo Paulem Simonem. A tak si jistě zaslouží hudební připomenutí.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související