Ve strážním koši s R. A. Dvorským a Melody Boys a příběh kapelníka, který předběhl dobu, ale slávy se nedočkal

27. říjen 2023

Slowfox Ve strážním koši Vladimíra Eddyho Fořta můžete znát z podání skupiny Kamarádi táborových ohňů neboli KTO. Na začátek půlhodinky V náladě swingu, potažmo jazzu pro vás ale máme opravdu stařičkou verzi v podání orchestru R. A. Dvorského a jeho Melody Boys z roku 1935, která vyšla na zájmové etiketě Ahoj na neděli, jíž chtěla tehdy firma Ultraphon uspokojit příznivce sportu a pobytu na čerstvém vzduchu.

Gary McFarland

Skladatel, aranžér, kapelník a vibrafonista Gary McFarland, od jehož narození uplynulo 23. října 90 let, byl považován v šedesátých letech za génia jazzu a kritici každý jeho počin vysoce oceňovali. Z dnešního pohledu se však zdá, že se na tohoto rodáka z Los Angeles poněkud zapomnělo. Možná za to může skutečnost, že zemřel předčasně – v pouhých osmatřiceti letech.

Přitom je paradoxní, že Gary McFarland začal hudební kariéru dost pozdě. Prý ještě jako dvacetiletý nehrál na žádný nástroj a vůbec neznal noty. Na vojně se naučil hrát na vibrafon a pak už to šlo všechno rychle.

Nejdříve se Gary prosadil jako aranžér – například spolupracoval s Gerrym Mulliganem. Také s velmi příznivým ohlasem „jazzově“ upravil jeden broadwayský muzikál. Jeho velkou láskou byla bossa nova. Přátelil se Antoniem Carlosem Jobimem a aranžoval i se svým orchestrem natočil například skvělé album Big Band Bossa Nova se Stanem Getzem, ale od šedesátých let Gary McFarland nahrával převážně v náladě bossa novy vlastní sólové desky.

Boyd Raeburn

Právě uplynulo 110 let od narození vpravdě pozoruhodného, ale také pozapomenutého kapelníka a bas a tenorsaxofonisty Boyda Raeburna. Vedl ve čtyřicátých letech orchestr, který si ve svých ambiciózních aranžích v ničem nezadal s mnohem slavnějším bandem Woodyho Hermana a v jeho produkci se leckdy potkával swing s bebopem.

Boyd Albert Raeburn vystřídal coby saxofonista řadu tanečních kapel, ale v roce 1943 se mu povedlo sestavit vlastní band, který s malými pauzami a v různých inkarnacích vydržel zhruba sedm let. A zvláště v čase, kdy Raebernův band objevně aranžoval v duchu Igora Stravinského pianista George Handy, vznikly historicky zajímavé nahrávky, které předběhly čas. Druhou manželkou  Boyda Raeburna byla velmi dobrá jazzová zpěvačka Ginnie Powell.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související