Dan Bárta: Koncert ve Strakonicích jsem si užil. Zpívaní s big bandem mám rád

14. říjen 2022

Podle jednoho současného internetového žebříčku je nejlepší swingovou skladbou všech dob Sing, Sing, Sing autora Louise Primy. Tu v pokročilých třicátých letech proslavil zejména hvězdný orchestr Bennyho Goodmana s nezapomenutelným sólem Gena Krupy na bicí.

My pro vás na úvod pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu máme mnohem mladší a také kratší verzi od Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers z roku 2013. Mimochodem, Melody Makers s Ondřejem Havelkou brzy uvítá českobudějovický Metropol. 

Strakonický Dům kultury a současně Český rozhlas České Budějovice už mají za sebou velice vydařený koncert skvělého vokalisty Dana Bárty společně s výborným Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma s kapelníkem Vladem Valovičem a s jihočeskou swingovou zpěvačkou Petrou Chlebníčkovou v roli hosta.

Čtěte také

Výkony všech aktérů v čele s Danem Bártou dvanáctého říjnového večera odměnilo publikum v zaplněném sále ovacemi vestoje. Dan Bárta to takto komentoval bezprostředně po koncertu: „Já Strakonice znám, protože jimi často projíždím. Jsem totiž ze Sušicka a bydlím v Praze, takže  Strakonice jsou pro mě důležitou křižovatkou. Ten koncert byl fajn a užil jsem si svou půlku. Zpívání s big bandem mám rád. Je to pro mě taková esenciální záležitost.“

S Danem Bártou se můžete také v ozvuku strakonického koncertu ve skladbě autorů Jimmyho Steigera a Tommieho Malieho Looking At The World Through Rose Color Glasses, kterou zpíval i Frank Sinatra, chvíli dívat na svět přes růžové brýle. I tuto písničku Dan Bárta zazpíval za podpory Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma vedeného Vladimírem Valovičem v rámci slavnostního koncertu Českého rozhlasu České Budějovice uprostřed tohoto týdne ve Strakonicích v tamním Domě kultury.

V pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu si také všimneme stého výročí českého dirigenta a skladatele Alexeje Frieda a významného představitele brazilské bossa novy, kytaristy a autore Luize Bonfá.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související