Úkolem mužů není jen odvézt ženu do porodnice, mohou při porodu opravdu pomoci, učí dula

7. červen 2023

Předporodní příprava je důležitou součástí péče, kterou budoucím maminkám věnují duly. Nezdravotnické pracovnice provádějí ženy obdobím těhotenství, porodu i šestinedělí. V jižních Čechách takto působí například Karolína Lelková. Dřív, než dítě přijde na svět, probírá dula s klientkami jednotlivé fáze porodu, zbavuje je strachu, negativních zkušeností i bolesti.

„Vysvětlujeme, jak se o sebe má žena v těhotenství starat, řešíme porod jako takový, jeho fyziologii, pocity, které můžou přicházet, jak si ulevit od bolesti. Zkrátka předem procházíme ten porod teoreticko- prakticky,“ popisuje dula Karolína Lelková.

Klientkám se věnuje individuálně. „Pokud partner plánuje být u porodu, tak je ideální příprava i s partnerem, aby také ten chlap věděl, o co jde. Vnímám to jako klíčový bod. Když ženu doprovázím k porodu, předporodní přípravu si spolu uděláme,“ říká.

Muži podle ní na předporodní setkání s dulou většinou reagují kladně. „Někdy už přijde fakt natěšený chlap, zvědavý, je vidět, že přišel dobrovolně. Jindy přijde partner, na kterém je znát, že se mu nechce, že k tomu byl donucený, sedne si do obranné pozice, ale velmi často pak roztává. Začne ho to bavit, protože dostává informace a zjišťuje, že u toho porodu opravdu může něco dělat,“ popisuje.

Čtěte také

Karolína Lelková muže učí, že své rodící partnerce mohou skutečně pomoci. „Vysvětluji jim, že jejich práce není jenom odvézt ženu do porodnice a pak ji možná držet za ruku, jak si mnozí myslí. Dostanou spoustu informací, co můžou dělat, aby efektivně pomohli. Řeknu jim, co mají sledovat, jak můžou ženu masírovat, kde chytit a podobně,“ líčí.

„To muže podle reakcí, které sleduji, hodně naplňuje klidem. Porod je pro ně totiž hodně abstraktní. A když dostanou přesné informace, cítí se líp a baví je to,“ dodává.

Dula párům doporučuje například cvičením s dlouhým šátkem, které uleví těhotné ženě. „Není to vůbec nic těžkého, jde o takové jednoduché chvaty, které je naučím. Myslím, že to páry pak hezky spojí, když si udělají denně takovou chvilku a spolu se napojí na miminko,“ komentuje.

Celý rozhovor s dulou a laktační poradkyní Karolínou Lelkovou o její spolupráci s rodinami si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související