Zdena Kolářová: Teplomilci a zimomilci

8. červen 2022

Pokaždé když vykoukne na obloze slunce, začnou milovníci veder blouznit o tom, jak je to senzační, když můžou chodit v trenýrkách a užívat si přicházejícího léta. Nechci prudit… ale já se léta děsím.

Od dětských let miluju zimu a toužebně ji vyhlížím, když se, zvlášť v posledních letech, v létě pohybuje rtuť teploměru kolem čtyřicítky. Jakmile spadne v našem parku první žlutavý list podzimu, pookřeju, můj, zřejmě porouchaný tepelně regulační systém zajásá a svět je hned hezčí.

Tak to se mnou chodilo celá léta, kdy po energetické krizi nebyla ani památka a v panelácích se topilo jak do hutě, protože topení bylo za pakatel. U nás bylo vypnuto.

Když se za oknem objevily první sněhové vločky, dostoupilo mé nadšení vrcholu, neboť přišel čas chladu a taky jsme každou sobotu jezdili na lyže. Takže pro mne dvojnásobné štěstí.

O jarních prázdninách jsem z obálky, do které jsem střádala, vybrala úspory a na Šumavu se jelo na celý týden. Zažili jsme tam pár nezapomenutelných dnů, kdy jsme ráno neviděli ve stopě jeden druhého a v poledne se před námi otevřely zasněžené pláně, stromy obalené bílými čupřinami ledu a blýskavá sklíčka oken v chalupách, která nás ve slunci oslňovala svým půvabem. Sundali jsme bundy, ovázali si je kolem pasu a lyžovali jen v tričku.

Jak vidíte.. zážitek tak emotivní, že  mi zůstal v hlavě desítky let. Vzpomněla jsem si na něj, když jsem ve zprávách viděla nešťastníky, jak lyžují na umělé směsi břečky a hlíny. Všude kolem byly černé, holé stromy a po sněhu ani památka.

Tak se mi chce říci s veršem v jedné písni… ach ne, ne, ne, takový sníh už nepadá, jak padával nám zamlada. Zatím se musím připravit na přežití léta a v duchu se těšit na zimu. Teď už bez báječných zážitků na šumavském sněhu. Přesto vám teplomilcům přeji hezké léto.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Volování

    Patřím ke generaci, v níž se poměrně značně „volovalo“. Kluci v naší třídě prodlužovali čas svého vyprávění dost podstatně, protože volů byly v jejich řeči celá stáda.

  • Zdena Kolářová: Šanon

    Šanon zní jako slovo vznešené, skoro by se zdálo, že je francouzského původu, ale není to pravda. Jeho název vznikl podle jména německé firmy, která ho vyráběla.

  • Zdena Kolářová: Mužskej svět

    Ten báječnej mužskej svět zpívá Miroslav Donutil a mužští diváci spiklenecky mhouří oči, jako že chlapi mají svá tajemství, která my ženské nemůžeme vůbec pochopit.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.