Zdena Kolářová: Volování

20. květen 2022

Patřím ke generaci, v níž se poměrně značně „volovalo“. Kluci v naší třídě prodlužovali čas svého vyprávění dost podstatně, protože volů byly v jejich řeči celá stáda.

Tyhle hovorové berličky nahradilo dnes „ jakoby“, které u některých jedinců násobně překročí funkční počet slov ve větě.

Volování ovšem v naší mluvě zůstalo, i když musím přiznat, že od každého je přijímám trochu jinak.

Když špikuje těmito slůvky exkurzi do kuchařského umění Zdeněk Pohlreich, vnímám je jako legrační doplněk kořenící jeho vystoupení. Když slovy „ty vole“ vyjádří kdosi údiv nebo překvapení, každý ví, co tím chtěl  říci.

Ale…. „Mileno, ty vole, ty mě nepoznáváš? Zdravím tě a ty čumíš jinam,“ zaslechla jsem nedávno za sebou na chodníku. Ucho zprostředkovalo vjem, že to, co jsem slyšela, nebyl hlas puberťácký, ale starý.

„Čau, ty vole,“ odpověděl hlas stejné věkové zralosti. Zjistila jsem, že se za mnou zastavily dvě dámy poměrně vysokého věku. „Já jsem tě vůbec nepoznala.“ „To vypadám tak špatně, ty vole?“, vřískla ta paní.

Odemkla jsem si dům a konec volovací debaty už neslyšela. Jen jsem pohoršeně přemítala, jak je hrozné slyšet podobná slova od jinak velmi slušně vyhlížejících dam. Odpoledne na mne zazvonila sousedka. Přišla na kafe s tím, že si koupila nový svetr.

Pochválila jsem jej, jak se v takovém případě sluší. „Kolik stál?“ zajímalo mne. „Čtyři tisíce.“ Asi už tušíte pointu. „Ty vole, on je ze zlata?“ zeptala jsem se ironicky a uvědomila si, že jsem se právě zařadila do volského stáda.

Zdaleka ne poprvé. Inu, člověk má nejdříve zkontrolovat svou zahrádku, než začne posuzovat tu sousedovu.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Šanon

    Šanon zní jako slovo vznešené, skoro by se zdálo, že je francouzského původu, ale není to pravda. Jeho název vznikl podle jména německé firmy, která ho vyráběla.

  • Zdena Kolářová: Mužskej svět

    Ten báječnej mužskej svět zpívá Miroslav Donutil a mužští diváci spiklenecky mhouří oči, jako že chlapi mají svá tajemství, která my ženské nemůžeme vůbec pochopit.

  • Zdena Kolářová: Svlékání

    Už nevím, proč jsem si z pořadu z prostředí šoubyznysu zapamatovala větu: „Svlékla se nejen dvaašedesátiletá hvězda, její o 33 let mladší kolega a dokonce i režisérka.“

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.