Zdena Kolářová: Šanon

13. duben 2022

Šanon zní jako slovo vznešené, skoro by se zdálo, že je francouzského původu, ale není to pravda. Jeho název vznikl podle jména německé firmy, která ho vyráběla.

Má sloužit k přehlednému uchovávání důležitých dokladů. Poprvé jsem se s touto jednoduchou, ale praktickou pomůckou setkala jako malá holka, když jsem pozorovala otce, jak s pečlivostí ukládá do šanonů rodinné doklady.

Podruhé na mne šanony zaútočily, když jsem přišla do prvního zaměstnání. Byly srovnány v dlouhém šiku v kancelářské skříni s nápisy faktury došlé, faktury odeslané, faktury nezaplacené, dobropisy, dodací listy atd.

Otevření šanonu vždycky znamenalo nepříjemnost, neboť některé faktury chyběly, jiné byly pozdě zaplaceny, a další třeba dvakrát. Brr… ještě teď se mi z toho podivného úřednického dobrodružství dělá nevolno.

Třetí atak jsem zažila, když jsem začala soukromě podnikat. Poté, co jsem přinesla své účetní ke zpracování doklady v krabici od bot, začala na mne mluvit chlácholivým hlasem, protože si myslela, že mi z toho návalu starostí přeskočilo. Trpělivě mi vysvětlila, jaký mám zvolit systém ukládání důležitých listin, aby je našla i ona, když je bude potřebovat.

Protože problém není doklady nastrkat do desek. Důležité je, abyste znali klíč toho ukládání. Jinak je nenajdete nikdy. Respektovala jsem její rady, protože ona měla letité cirfšpionské zkušenosti, zatímco já je neměla vůbec. Trvalým terorem jsem byla donucena překonat všechnu svou neschopnost a jakž takž jsem své doklady k měsíčnímu zpracování odevzdávala v požadované kvalitě.

Byla jsem ráda, že jsem se po skoro třiceti letech podnikání, mohla této povinnosti zbavit. I když…. Včera jsem otevřela dokladovou skříňku a zjistila, že tam jsou letité záruční listy, ručně psané paragony nebo doklady na věci, které už neexistují.

Šanony na mne opět vycenily své zuby. Je jich patnáct, ale já jim tentokrát ukážu. Zredukuji je na tři. Když tenhle počet stačil tátovi, tak mně musí taky.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Mužskej svět

    Ten báječnej mužskej svět zpívá Miroslav Donutil a mužští diváci spiklenecky mhouří oči, jako že chlapi mají svá tajemství, která my ženské nemůžeme vůbec pochopit.

  • Zdena Kolářová: Svlékání

    Už nevím, proč jsem si z pořadu z prostředí šoubyznysu zapamatovala větu: „Svlékla se nejen dvaašedesátiletá hvězda, její o 33 let mladší kolega a dokonce i režisérka.“

  • Zdena Kolářová: Kluci versus holky

    Jedna má kamarádka si tuhle posteskla, že chlapi to mají na světě snadné, až se podruhé narodí, tak jedině jako kluk. Přiznám se, že nemám tyhle iracionální plky ráda.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.