Zdena Kolářová: Mužskej svět

28. březen 2022

Ten báječnej mužskej svět zpívá Miroslav Donutil na svých vystoupeních a mužští diváci spiklenecky mhouří oči, jako že chlapi mají svá tajemství, která my ženské nemůžeme vůbec pochopit.

Tváří se přitom jako majitelé harému, ale skutečnost je mnohdy zcela prozaická. Pyšní se tím, že upidlikají v dílně ptačí budku, zatímco jejich ženy se trápí představami, na koho přitom myslí.

Vůbec mužský svět nekritizuji, dokonce jsem do něj na chvíli vstoupila. Zašla jsem totiž do barber shopu, což je vlastně holičství pro pány, kde vám z vlasů, pokud je máte, ostříhají rafinované a slušivé variace.

Šla jsem totiž koupit jako dárek své drahé polovičce poukázku na ostříhání. Protože odmítl dát pětistovku za to, že mu někdo ustřihne pár vlasů, jak řekl. Už vstup do „barberu“ byl odlišný od vstupu do kadeřnictví.

Zatímco v kadeřnictví zákaznice stále repetí, tady bylo ticho a dva velmi hezcí a upravení chlápci v zajímavých zástěrách s desítkami nůžek u pasu se činili při zvelebování zákaznických kštic. Vonělo to tam kouřem z doutníků a koňakem.

Měla jsem velké entrée, protože mi upadla hůl, ale chlapci to ustáli s trochu udivenou otázkou, co bych si přála. „Chtěla bych poukázku na ostříhání jako dárek pro mého muže.“ „Samozřejmě, pokud budete chtít, abychom, ho hýčkali, můžete ještě připlatit na doutník a koňak.“ „No, tak moc ho zase hýčkat nemusíte, stačí, když ho pěkně ostříháte,“ zchladila jsem jejich obchodnický elán.

Doma se můj nápad nesetkal s velkým nadšením, ale nakonec se partner do barberu vypravil. „Hlavně jim do toho nemluv, nebo přijdeš s fazonou jak z doby národního obrození,“ poučovala jsem.

Co vám budu povídat…. Domů se dostavil fešák s účesem jako z módního časopisu. Když mu kámoši na bowlingu řekli, jako že dobrý, ledy byly prolomeny. Už se objednává sám. A já jsem zjistila, že písnička nelže. Mužskej svět je fakt báječnej. Skoro jako ten náš, holčičí.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Svlékání

    Už nevím, proč jsem si z pořadu z prostředí šoubyznysu zapamatovala větu: „Svlékla se nejen dvaašedesátiletá hvězda, její o 33 let mladší kolega a dokonce i režisérka.“

  • Zdena Kolářová: Kluci versus holky

    Jedna má kamarádka si tuhle posteskla, že chlapi to mají na světě snadné, až se podruhé narodí, tak jedině jako kluk. Přiznám se, že nemám tyhle iracionální plky ráda.

  • Zdena Kolářová: Účet

    Není to tak dávno, co jsem se tu rozplývala nad tím, jak je báječné ovládat své peníze v bance z domova.  Myslím si to pořád, ale věc má jedno úskalí.