Zdena Kolářová: Svlékání

17. březen 2022

Už nevím, proč jsem si z televizního vysílání z prostředí šoubyznysu zapamatovala větu: „Svlékla se nejen dvaašedesátiletá hvězda, její o 33 let mladší kolega a dokonce i režisérka.“

Dost dobře jsem nepochopila, proč to dělali. Asi kvůli reklamě, nebo co. Svět zavalila patologická potřeba furt někde vystrkovat zadek, smyslně si olizovat rty odulé botoxem nebo nořit bradu do vlastního bujného výstřihu a vilně pomrkávat do objektivu přes navlněnou loknu.

Docela by mne zajímalo, kde se uplatní všelijaké snímky krásek v plavkách i bez nich, stojících na bílém pozadí tu s plápolajícím hadrem nebo s majákovou lucernou na koleni. Přes její načervenalé sklo prosvítá modelčina prsní bradavka, což zjistíte zcela náhodně, a marně přemýšlíte, zda je to reklama na knoflíky, nebo vás autor jen tak láká do hlubokých vod autorské  fantazie.

Průkopníkem aktů byl třeba náš fotograf František Drtikol, ze světových autorů pak Helmut Newton. Nemohu podobné směry umění hodnotit, nejen proto, že jsem v tomto oboru zcela nevzdělaná, ale také proto, že mne ženská nahota nepřitahuje. Jen se domnívám, že akt se vždy pohybuje na tenké hranici lascívnosti a umění.

Do které kategorie patří výstavky pózujících nahotinek v časopisech, to posuďte sami. Já si dokonce myslím, že už nepřitahují skoro nikoho. V záhlaví barevného plátku, z něhož si v čekárně u lékaře četl mladý muž, byl u polooblečené dívky titulek: „Zítra ukážu všechno.“ - „A kdo je na to zvědavej?“  řekl mladík na celou čekárnu a upřímně se rozesmál.

Odpověděl tak známou pravdou, že když je něčeho moc, tak je toho příliš. To sice vypadá jako rčení tety Kateřiny z Jirotkova Saturnina, ale něco na tom bude. Co říkáte?

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Kluci versus holky

    Jedna má kamarádka si tuhle posteskla, že chlapi to mají na světě snadné, až se podruhé narodí, tak jedině jako kluk. Přiznám se, že nemám tyhle iracionální plky ráda.

  • Zdena Kolářová: Účet

    Není to tak dávno, co jsem se tu rozplývala nad tím, jak je báječné ovládat své peníze v bance z domova.  Myslím si to pořád, ale věc má jedno úskalí.

  • Zdena Kolářová: Kotlík

    Když řeknu, že žiji v paralelním vztahu, asi tomu, vzhledem k mému věku, neuvěříte. Ještě více překvapím, když dodám, že můj druhý životní parťák je kotel plynového topení.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.