Filmová kráska Marilyn Monroe také zpívala, třeba v komedii Někdo to rád horké, ale i prezidentu Kennedymu

8. srpen 2022

Někdejší erotický idol filmového plátna, to byla Marilyn Monroe. Nesmírně půvabná blondýnka, která svou neobvyklou krásou vyrazila dech i velmi známým mužům, si ale se slávou příliš rady nevěděla.

Svět ji poznal zejména coby herečku, avšak Marilyn Monroe i zpívala, natočila několik desek a dočkala se jistých úspěchů také na poli pop music. Pátého srpna uplynulo šedesát let od jejího velmi předčasného odchodu.

Ke zpívání byla Norma Jeane Mortenson tak trochu předurčena, když přijala první jméno Marilyn podle všestranné broadwayské hvězdy hlavně dvacátých let Marilyn Miller. Marilyn Monroe ale své nadání uplatňovala především v hollywoodských studiích. Po skromných začátcích nalezla slibnější herecké příležitosti až s příchodem 50. let.

Tehdy se objevila po boku charismatického Roberta Mitchuma ve filmu režiséra Otto Premingera Řeka bez návratu. Tuto westernovou limonádu vysílala shodou okolností na svém druhém programu před týdnem Česká televize. V tomto filmu si vedle songu One Silver Dollar zazpívala Marilyn, stejně jako Robert Mitchum, titulní písničku River Of No Return

Prvním velkým zdarem Marilyn Monroe jako herečky byl film Niagara, z něhož si v pořadu Světla ramp můžete poslechnout písničku Kiss. Následovaly úspěšné snímky Páni mají radši blondýnky nebo Slaměný vdovec. Druhý jmenovaný snímek režíroval ostřílený mistr komediálního žánru Billy Wilder.

Týž muž stojí za jinou, i u nás nesmírně populární, komedií Někdo to rád horké. Marilyn Monroe zde zářila ve společnosti Jacka Lemmona a Tonyho Curtise. O vánočních svátcích můžete vidět tento filmu znovu a znovu na televizních obrazovkách. I s ženským orchestrem a krásnou hráčkou na ukulele, která má velikou slabost pro saxofonisty – tedy Marylin Monroe. Ta právě ve filmu Někdo to rád horké rozkošně pěje song I Wanna Be Loved By You, Chci být tebou milována.

Čtěte také

Jedním ze slavných mužů z okolí Marilyn Monroe byl třeba stále žijící populární kapelník a trumpetista Ray Anthony, jenž se svým způsobem vyznal z obdivu k této ženě ve skladbě s názvem jednoznačně výmluvným, tedy Marilyn. Byly pořízené pěkné fotografie z večírku, kam ji Ray Anthony pozval a kde Marilyn pózuje u zvětšeného notového zápisu písničkového vyznání. „Anděl v krajce. Nádherná tvář. To je bez přehánění moje Marilyn.“ To zpíval Tommy Mercer právě s orchestrem Raye Anthonyho

„Díky, pane prezidente. Za všechny věci, které jste udělal. Bitvy, které jste vyhrál.“ To pro změnu zpívala Marilyn Monroe na melodii jedné staré písně v impozantně upnutých šatech v květnu roku 1962 na mírně předčasné oslavě 45. narozenin amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v newyorské Madison Square Garden. I tato „píseň“ zazní v pořadu Světla ramp!

Závěr života Marilyn Monroe nebyl vůbec šťastný, jak působila tato oslava, která byla jedním z jejích posledních veřejných vystoupení. Psychické otřesy způsobené stíny slávy, ale i problémy v osobním životě řešila konzumováním značného množství sedativ a alkoholu.

5. srpna roku 1962 byla Marilyn Monroe nalezena mrtva ve svém domě ve čtvrti Brentwood v Los Angeles. Její předčasná smrt ve věku 36 let byla obestřena od počátku mlhou nejasností.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související