Legendární písničkář Woody Guthrie ovlivnil Boba Dylana i Bruce Springsteena. Proslavil se také jeho syn Arlo

10. červenec 2022

„Ta zem je tvá zem, ta zem je má zem. Od Kalifornie po New York Island. Tam můžeš bloudit, jak se ti zlíbí, ta zem je všech, to každej ví.“ To zpívali na text svého kapelníka Antonína Hájka Rangers už na konci 60. let ve známé české verzi nejslavnějšího songu legendárního folkového a bluesového písničkáře Woodyho Guthrieho This Land is Your Land.

14. července tomu bude 110 let, co se Woody Guthrie, který svými písničkami ovlivnil velké hvězdy včetně Boba Dylana nebo Bruce Springsteena, v oklahomském městě Okemah narodil.

Byl v životě lecčíms – čističem bot, tanečníkem i potulným muzikantem. Mlád jednadvaceti let se Woody oženil, ale následky hrozných písečných bouří ho – jako mnoho jiných – vyhnaly na západ do Kalifornie. Tam poznal mnoho pohnutých osudů stěhujících se dělníků ve svízelných ekonomických 30. letech, což upevnilo jeho silné sociální cítění a levicové založení, které uložil do mnoha svých písniček.

Za nějaký čas přesídlil písničkář Woody Guthrie hrající na kytaru, harmoniku a mandolínu do New Yorku, kde nabyl proslulosti a také s dalšími známými folkaři včetně Petea Seegera založil důležitou skupinu Almanac Singers.

Bohužel, život Woodyho Guthrieho nebyl dlouhý a od 40. let ani naplněn zdravím. Už po třicítce měl sklony k excesivnímu chování a výstřednostem, což bylo připisováno jeho náklonnosti k alkoholu. Po různých peripetiích byla Woodymu diagnostikována Huntingtonova choroba zděděná po matce.

Čtěte také

Pak tento písničkář se stále tíživě se projevujícími příznaky prožil dlouhá léta, až do odchodu na onen svět 3. října roku 1967, v léčebných zařízeních. Jednu z mnoha krásných písniček, ukolébavku Goodnight Little Arlo, Goodnight Little Darlin´, napsal Woody Guthrie pro svého malého synka Arla, který se vydal zdatně v jeho šlépějích.

Poprvé na sebe výrazněji Arlo Guthrie, narozený 10. července před 75 roky, upozornil na folkovém festivalu v Newportu v roce 1967 – tehdy vyšlo také jeho neobvykle koncipované album Alice´s Restaurant s téměř devatenáctiminutovým protiválečným „mluveným“ blues Alice's Restaurant Massacree.

Podle něho byl natočen i celovečerní film režiséra Arthura Penna Alicin restaurant. Toto komediální drama je založeno na vlastních zážitcích Arla Guthrieho s náborem vojáků do Vietnamu, ale také jeho hudbě. Hippie film se dostal do kin v roce 1969 a v témže roce vystoupil Arlo Guthrie také na památném festivalu ve Woodstocku.

Je zvláštní ironií osudu, že Arlo Guthrie vstoupil do širokého posluchačského povědomí nikoliv s vlastní písničkou, ale folkovým songem jiného autora – Stevea Goodmana: City Of New Orleans, nostalgicky popisující jízdu vlakem z Chicaga do New Orleans. A i tento hit uslyšíte v pořadu Světla ramp, tentokrát s příběhy otce a syna, Woodyho a Arla Guthrieových.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související