Osmdesátiletý Antonín Gondolán se proslavil písničkou Čekej a neplakej, ale hlavně je prvotřídním muzikantem

12. červen 2022

„Zpěvákem jsem se stal vlastně náhodou při natáčení ve studiu. Pokládám se však více za instrumentalistu než zpěváka.“ To jsou slova Antonína Gondolána, který slaví 13. června osmdesátiny. Získal si vysoké renomé jako kontrabasista, ale byl úspěšný i coby zpěvák a spoluautor populárních písniček jako Čekej a neplakej, Šalali a dalších.  

Antonín Gondolán přišel na svět ve slovenské vesničce Brutovce u Spišského Podhradí. Ve dvou letech se s celou početnou romskou rodinou odstěhoval do Čech. Stejně jako další sourozenci byl svým otcem, nadšeným muzikantem, odmalička vedený k lásce k hudbě.

Už jako dítě hrál na housle i kytaru, později k tomu přidal kontrabas. A po boku otce také mladičký Antonín přirozeně vplul do rodinné kapely. Někde na Vrchlabsku do jeho muzikantského života vstoupil slovutný brněnský kapelník Gustav Brom. Tuto chvíli popisuje Antonín Gondolán takto: „Při jedné příležitosti, kde hostoval Orchestr Gustava Broma, jsem se tam objevil, otec mi dal do rukou kontrabas, já jsem zahrál nějaké malinké sólíčko a opravdu jsem vzbudil pozornost.“

Čtěte také

Mladý Antonín Gondolán si však vybudoval muzikantskou reputaci v Praze, kde studoval konzervatoř a hrál u Luďka Hulana a Ferdinanda Havlíka. V Semaforu se také seznámil s Karlem Gottem, s nímž, jakož i s bratry Štaidlovými, pak těsněji spolupracoval, když hrál na baskytaru v kapele divadla Apollo. A v roce 1967 Karla  Gotta také doprovázel na legendárním zájezdu do Las Vegas. 

Postupně Antonín Gondolán ke svým nástrojům ještě přidal sólový zpěv a v rámci sourozenecké sestavy na přelomu 60. a 70. let natočil řadu úspěšných singlů včetně své nejznámější a dodnes posluchači žádané písničky Čekej a neplakej.

Antonín Gondolán prožil řadu normalizačních let v zahraniční, ale z Německa se vrátil po listopadu 1989 do Čech, kde až do současnosti pokračuje v úctyhodné kariéře, kterou jsme se snažili zachytit v některých jejích úsecích pod Světly ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související