Prázdninová cesta za Sloopy, ale také za Snoopym do zámoří a zpět do Čech i s německým stíhacím pilotem

1. srpen 2022

Sloopy, nebo Snoopy? Co si maličko zahrát v letním prázdninovém duchu se dvěma písničkami, které mají podobná slůvka v názvu a jejich originál se jako paprsek rozšířil do různých stran a zemí…

Existují různé názory na to, kdo byla Sloopy. Podle jednoho vysvětlení to měla být jazzová pianistka, zpěvačka a studentka z Ohia Dorothy Sloop. Jisté však je, že pod písničkou jsou jako autoři napsáni Bert Russell Berns a Wes Farrell.

Jako první ji pod názvem My Girl Sloopy s jistým úspěchem natočila černošská vokální skupina Vibrations, ale světový hit z ní pod pozměněným názvem Hang On Sloopy udělala v roce 1965 kapela McCoys s tehdy mladičkým a později slavným zpěvákem a kytaristou Rickem Zehringerem – Derringerem.

S Hang On Sloopy se můžeme protancovat i do Čech a tuto písničku si zahrát s názvem Malej kluk s českým textem Hany Čihákové a hlasem tehdy v době vzniku nahrávky (v roce 1970) velmi mladé zpěvačky z Litomyšle Jany Hošpesové a skupinou Prominence Josefa Kolína.

A nebo si můžeme vychutnat hitovou instrumentální verzi Hang On Sloppy černošského chicagského pianisty Ramseyho Lewise, který si se svým triem a kombinací jazzu a prvků popu s charakteristickými výkřiky a tleskáním navozujícími elektrizující živou atmosféru získal kdysi mnoho příznivců. Mimochodem, pianista Ramsey Lewis koncertoval před šestnácti roky v červenci v jihočeské Bechyni.

Čtěte také

Následně po Hang On Sloopy na různé způsoby vyměníme v názvu jednu hlásku a vypravíme se do floridského města Ocala, odkud vzešla v polovině 60. let šestičlenná formace Royal Guardsmen čili Příslušníků královské stráže.

Ta postavila svoji krátkodechou slávu vlastně na jedné písničce a co více, nebo možná méně, na jedné jediné postavičce z velice populárního kresleného seriálu autora Charlese Schultze Peanuts, tedy Buráci. Figurkou, která se objevila v několika variacích skupiny Royal Guardsmen, byl pes jménem Snoopy.

Předlohou velkého hitu Snoopy vs The Red Baron byla stejnojmenná epizoda, v níž pejsek Snoopy bojuje proti Rudému baronovi. Snoopy si sám sebe představuje jako letce z první světové války a jeho bouda má být stíhacím letounem. Rudý baron – to byla narážka na Manfreda von Richthofena, stíhacího pilota, opravdové eso německého letectva.

V českých coververzích anglo-amerických hitů se někdy stávalo, že text byl věren originálu, často tomu ale bylo naopak – jako v případě Petry Černocké, jejíž slova k této úsměvné písničce nemají se Snoopym a spol. vůbec nic společného. Přesto může být zajímavé si poslechnout Kardinály s Petrou Černockou a Narozeniny z roku 1977.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.