Před dvaceti roky zavítal na jih Čech legendární skotský písničkář Donovan, symbol šedesátých let

17. červenec 2022

Jedním z dodnes působivých symbolů hlavně druhé hippie poloviny šedesátých let je skotský trubadúr Donovan Phillips Leitch, tedy zkráceně Donovan. Je tomu přesně dvacet let, co tato někdejší velká hvězda, přátelící i s Beatles, přicestovala na jih Čech.

Stalo se tak výrazným přičiněním Pavla Kopřivy, kapelníka známé kapely Folk Team, majitele FT Records a organizátora velkého festivalu Slunce ve Strážnici.

Na ty dny v pořadu Světla ramp zavzpomínal: „Donovana jsme přivezli s Jirkou Vondrákem, režisérem, který s ním dva roky předtím natočil dokument. Ale nebyl to jenom koncert na festivalu Slunce ve Strážnici. Já jsem s ním strávil tři dny. Nejdříve v Praze, kde byla tisková konference, a druhý den jsme ho vozili po jižních Čechách. Ukázali jsme mu Český Krumlov a dovezli ho do Třeboně. Tam pak byl naprosto úžasný večer, protože se hrály jenom jeho písně. Donovan byl velmi vstřícný, přátelský.“

Čtěte také

Catch The Wind, Colours, Sunshine Superman, Jennifer Juniper, Hurdy Gurdy Man nebo psychedelií šedesátých let silně ovlivněná písnička Mellow Yellow – všechny tyto hity dokáží zpětně navodit příjemnou atmosféru neopakovatelných šedesátých let.

A jednoho červencového večera roku 2002 o jednom z nich – o songu Jennifer Juniper, který v Čechách přezpíval Václav Neckář jako Čaroděje Dobroděje, legendární písničkář Donovan v rozhovoru v třeboňském hotelu Zlatá hvězda pověděl: „Je to trochu dětský song. Ale je také o Jennifer, což byla sestra Patti Boydové, herečky, pozdější partnerky George Harrisona a Erica Claptona. Měli jsme spolu takový platonický vztah. Skladbu jsem napsal těsně před odjezdem do Indie. Je v ní také cítit meditace. A je také o bohyních jako mladých pannách.“

Dvacet let od jihočeské návštěvy slavného písničkáře, zpěváka, kytaristy, hráče na harmoniku a autora Donovana, rodáka ze skotského Glasgow a britského konkurenta Boba Dylana, připomeneme vzpomínkami, ale také sestavou jeho velkých hitů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související