Zdena Kolářová: Roušky

5. květen 2021

Stalo se to, co by nás nikdy ani nenapadlo. Usmívali jsme se nad japonským zvykem nosit roušky. Teď je nosí celý svět a jen tak se to nezmění.

Nedávno jsem si vzpomněla na svou dávnou rouškovou zkušenost. Když bylo mému synovi asi tak půl roku, dostala jsem chřipku. Abych ho nenakazila, obstarala jsem si roušku.

Sklonila jsem se nad postýlkou a stalo se něco nečekaného. Obvykle jsem byla pozdravena vesele kopajícími nožkami a pěstičkami. Tentokrát  kojenec ustrnul v udivené poloze a na čele se mu objevila hluboká vráska.

Skoro jsem tušila, nač asi myslí. Co je to za strašidlo, co se na mne sápe a mluví jako máma? Je to vůbec ona? Vráska na čele přešla plynule do úpěnlivého křiku a volání o pomoc.

Konejšila jsem ho všemi mateřskými prostředky. Vzala ho do náruče a všelijak jsem na něj šišlala, čemuž se vždycky vesele smál. Dokud mi neviděl do obličeje, bylo dobře. Jen jsem se mu ukázala, přestal mít pochopení a začal křičet znova.

Odborníci už vědí, že mámy se se svými čerstvě narozenými dětičkami dorozumívají neviditelnou řečí těla, pohledu očí, hlasu, dokonce se říká, že čerstvě narozené dítě pozná svou matku podle tlukotu jejího srdce, které v bříšku poslouchalo.

Vjem vlídného obličeje matky je pro vývoj dětí dost důležitý. Dočte se v něm spoustu věcí a naučí se na ně reagovat. Co zbývá? Roušky jsou nezbytné, a tak to svým dětem zkuste vynahradit tím, že si s nimi budete o to víc povídat. Času je na to dost.

Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Mindrák

    Máte také svůj mindrák? Tedy pocit jisté osobní nedostatečnosti? Že jste málo vysocí, nebo že jste málo chytří, zkrátka takový psychický úraz, který vás celý život štve?

  • Zdena Kolářová: Covid

    Přiznám se, že nejsem velký romantik, a když jedu krajinou, na blouznění, jak je krásně, nějak nemám čas. Ale stala se taková věc. Já i můj muž jsme onemocněli covidem.

  • Zdena Kolářová: Spisovatelé

    Už dost dlouho mudruji nad tím, jak se u některých slov rozmělňuje jejich pravý význam. Například spisovatel. Knížky jsou v životě spousty lidí docela důležité.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.