Zdena Kolářová: Spisovatelé

24. březen 2021

Už dost dlouho mudruji nad tím, jak se u některých slov rozmělňuje jejich pravý význam. Například spisovatel. Knížky jsou v životě spousty lidí docela důležité. Brouzdat mezi regály knihkupců mě celý život ohromně baví. Jen se mi v poslední době zdá, že si nějak nemůžu vybrat. 

Přinesu si knížku domů, těším se na ni, abych po pár stránkách zjistila, že jsem se netrefila. Vždycky jsem si myslela, že spisovatel je člověk s erudicí, má bohatou slovní zásobu, ovládá gramatiku své mateřštiny, má fantazii a schopnost zprostředkovat čtenáři, nač jeho myšlení třeba nestačí.

Jak jsem zjistila, spisovatelů je poslední dobou jako hub po dešti. Kritika sice jejich díla nepřijala s velkým nadšením, zato autor, častěji autorka, je jimi nadšená. Obsah je většinou koncipován stylem „milý deníčku“. Přidáte-li do knihy trochu bizarního sexu, rozervanou autorčinu duši, máte-li odvahu udělat z románového otce úchyla a z matky alkoholičku, pak jste na nejlepší cestě přesvědčit nakladatele, aby knížku vydal.

Vždycky mě rozesměje, když autor na otázku, jak se dostal k psaní, odpoví, že mu ve škole šel sloh. Fakt, že měl autor ve škole jedničku ze slohu, většinou nestačí na to, aby napsal knížku, od které se po přečtení dvou stránek nemůžete odtrhnout, v duchu vidíte popisovanou krajinu, pláčete nad osudy postav a radujete se, když všechno dobře dopadne.

A to nemluvím o případech, kdy v příběhu najdete nejen gramatické chyby, ale i úplné nesmysly. Najednou se tam objeví postava, kterou před dvaceti stránkami nechal autor zemřít. Napsat knížku, která lidi pobaví, poučí, knížku, o které přemýšlejí a která třeba změní jejich život, je velké umění a dar, který nedostal do vínku každý.

Proto se se slovem spisovatel musí zacházet velmi opatrně.

Hezký den.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.