Zapomeňte na Popelku a Pretty Woman. Kdo nedospěje k realistické představě o lásce, bude mít potíže, říká psycholog

3. květen 2023

Příběh lásky – to zní jako titul bestselleru pro ženy, že? Ve skutečnosti jde o jednu z vědeckých teorií, jimiž se odborníci na lidskou psychiku snaží popsat lásku a její formy a také vysvětlit, proč někdy vztahy nefungují. V magazínu Zdravíčko o tom mluví klinický psycholog českobudějovické nemocnice Václav Šnorek.

Když vyrůstáme, osvojujeme si podle něj určité představy o tom, co to vlastně je láska. „Ty představy jsou založené na různých příbězích, sledujeme pohádky, filmy, seriály, koukáme kolem sebe, máme zkušenost z vlastní rodiny a všechny tyto zdroje se potom se odrazí v tom, jak si v naší mysli vytváříme představu o lásce. A je důležité, aby se dva lidé, pokud možno, shodovali v té představě, co pro ně láska znamená,“ říká.

Je přitom známo, že romantické představy mužů a žen se často liší. „Souvisí to i s odlišným psychickým vývojem, ale jsou tam třeba určité společné skutečnosti. Jde o to, že ty příběhy se musí protnout,“ poznamenává Václav Šnorek.

Zásadní podle něj je nakonec dojít k realistickému obrazu lásky. „Jak člověk stárne, měl by získávat realističtější představu. Je pravda, že ne vždycky to nastane, a to je potom příčinou řady nedorozumění. Je problém, když lidé i v dospělosti mají představu o lásce založenou na pohádkách a romantických příbězích,“ dodává psycholog.

Čtěte také

„Někdo neopustí fantazie, zůstává v něm víra, že jaksi skutečně přijede rytíř v zářivé zbroji nebo že si muž vezme princeznu a budou žít šťastně až do smrti. To se samozřejmě v reálném životě nestává, ale někteří lidé tomu věří. Ono je to třeba intuitivní, nedokázali by to takto pojmenovat, ale ty představy jsou takové,“ upřesňuje.

Jindy si zase například muži nesou z rodinné zkušenosti přesvědčení, že o ženu a rodinu je potřeba se postarat, ale víc nic. „S tím se často setkáváme. Nastává problém v tom, že žena by chtěla trochu něco jiného, možná méně toho materiálního zajišťování a více komunikace. Zase ale nesmí jít o opačný extrém, představa dlouhých rozhovorů o pocitech je také nereálná. Je to otázka vyváženosti, toho, co skutečně lze ve vztahu očekávat,“ popisuje Václav Šnorek.

Celý rozhovor s psychologem Václavem Šnorkem o lásce si poslechněte ve svátečním májovém Zdravíčku online.

Spustit audio

Související