Za jedním uchem mají býci patronu s hormony, za druhým s antibiotiky. Argentinské hovězí je plné chemie, varuje předseda svazu chovatelů

24. srpen 2022

Pro železo, zinek a další minerály, pro vitamin B, pro významné množství bílkovin a prakticky žádný cholesterol doporučují nutriční specialisté konzumaci hovězího masa. Chovatelé radí kupovat maso z evropských chovů. Pro ty totiž platí přísná pravidla. V Americe je podle nich praxe jiná.

Jihočeský chovatel anglického plemene aberdeen angus Milan Šebelka, zároveň předseda asociace chovatelů tohoto plemene, zdůrazňuje kvalitu svíčkové, ořechu nebo špičky z angusů pro šťavnaté steaky.

František Farka, který chová francouzské plemeno limousine a od letošního jara vede Český svaz chovatelů masného skotu, zase připomíná pečlivě hlídané podmínky evropských chovů.

Předseda asociace chovatelů plemene aberdeen angus Milan Šebelka a předseda Českého svazu chovatelů masného skotu František Farka

Proč kupovat právě české hovězí? „Jednak tímto nákupem podpoříte místní zemědělce, ale hlavně jsou v České republice podmínky pro chov hovězího dobytka nastavené na vysoké úrovni. Máme omezení, že můžeme chovat na jeden hektar zemědělské půdy 1,15 dobytčí jednotky. Jde o to, aby krajina nebyla extrémně zatížená,“ odpovídá František Farka.

Další okolností jsou podle něj i přísné podmínky ustájení. „Naše stáje musejí splňovat normy, abychom neničili spodní vodu. To znamená mít dobře izolované maštale, aby nedocházelo k úniku močky. Jsou to pro nás sice vícenáklady, ale zase šetříme životní prostředí a zachováváme dobré životní podmínky skotu,“ říká.

Oproti tomu v Severní nebo Jižní Americe vypadá chov úplně jinak. „Pase se tam stejný dobytek, stejná plemena, ale třeba v Argentině se telata pasou na pampách jenom do odstavení. Hned po odstavení od matky jdou telata do takzvaných feedletů, kde jsou svážena do tisícihlavých stád. A aby tato zvířata farmáři udrželi v odpovídajícím zdravotním stavu, tak plošně používají antibiotika,“ uvádí František Farka.

Čtěte také

Tamní podmínky popisuje na základě vlastní zkušenosti. „Já jsem v takovém feedletu byl a viděl jsem sto tisíc zvířat na jednom místě. To je opravdu na dvacet kilometrů poušť. Spodní vody zdevastované. A jediné, co tam rozhoduje, je, aby se dostali s náklady na jedno zvíře pod dolar na den. Býci mají za jedním uchem patronu s hormony a za druhým s antibiotiky. A takto jsou ty kusy připravovány pro místní spotřebitele,“ varuje.

Evropská a česká pravidla pro produkci masa jsou podle předsedy svazu chovatelů masného skotu daleko přísnější. „Pokud musíme použít antibiotika, tak jenom pro ten kus, který je nemocný. A následně musíme dodržet ochrannou lhůtu, během níž se antibiotika z těla vyplavují a kdy zvíře v žádném případě nemůže přijít na porážku. Je to všechno pečlivě evidované,“ připomíná.

S českými chovateli hovězího dobytka se můžete setkat i na letošní Zemi živitelce. Agrosalon na českobudějovickém výstavišti po čtyřleté odmlce hostí přehlídku Jihočeská beef show. V pátek 26. srpna uvidíte nejkrásnější kusy plemene aberdeen angus, v sobotu 27. srpna se dostane na limousiny.

Celý rozhovor o chovu masného skotu s Františkem Farkou i Milanem Šebelkou si poslechněte online.

Spustit audio

Související