Wabi Daněk a Ďáblovo stádo s Epydemyí i Rosou na kolejích

V Koncertních ozvěnách od Tří lvů navážeme na ty minulé, v nichž jsme vzpomínali na výjimečné vystoupení kapely Ďáblovo stádo a proslulého písničkáře, trampského barda Wabiho Daňka. Ten se tak po mnoha letech vrátil do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice, neboť zde na začátku 80. let natáčel písničky pro svůj první singl.

Spojení Wabiho s Ďáblovým stádem byl společný nápad producenta a bubeníka Davida Landštofa a Michala Bystrova, autora výborných knižních Příběhů písní. Ty byly bezprostřední inspirací pro výběr písniček Ďáblova stáda – s důrazem právě na příběh.

„Na začátku byl předvýběr asi třiceti skladeb, z nichž jsem pak vybral ty, které mi nejvíce seděly. Nacvičili jsme je s kapelou, na čtyři dny jsme se zavřeli v hospodě v Ratajích nad Sázavou a nasekali vše do pásu. To se mi stalo poprvé, že jsem odcházel od hotového materiálu na desku a věděl jsem, že to bude dobré,“ popsal před zhruba sedmi roky naplnění zajímavého nápadu Wabi Daněk, jehož nedožité pětasedmdesátiny připadají na 30. leden.

A písničky z desek Příběhy písní a Wabi a Ďáblovo stádo tvořily hlavní materiál pro českobudějovický rozhlasový koncert 11. listopadu 2015. Ale zkrátka nepřišli ani příznivci slavných Wabiho písniček Píseň, co mě učil listopad a Rosa na kolejích.

Nezaměnitelného zpěváka a kytaristu, působivého vypravěče Wabiho Daňka U Tří lvů doprovodilo Ďáblovo stádo, jmenovitě kytarista Josef Štěpánek, bubeník David Landštof, baskytarista Jan Lstibůrek a varhaník a pianista Jan Kořínek, a v roli hostů skvělý hráč na foukací harmoniku Ondřej Konrád a jihočeská kapela Epydemye, tedy Lucka Vlasáková, Míra Vlasák a Honza Přeslička.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.