Písničkářka Žofie Kabelková nechala U Kapličky nahlédnout do svého působivého lyrického světa

Koncertní ozvěny od Tří lvů tentokrát zprostředkují část programu z Večerů S v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích. Před dvěma týdny tu dramaturg a organizátor Jaroslav Hnízdil po roční pauze vynucené pandemií šťastně navázal na předchozí akce.  

Nabízíme výběr z působivého komorního recitálu osobité písničkářky Žofie Kabelkové doprovázející se střídavě na ukulele a kytaru. „Muzikantským oceánem si plavu už nějaký ten pátek, a tak už jsem stihla navštívit kdejakou hudbou vonící zátoku,“ říká.

Jihlavská rodačka se na hudební scéně pohybuje opravdu už od konce 90. let. Zpívala v několika jihlavských pěveckých sborech a jako sólová písničkářka se objevila na Portě, Folkovém kvítku i jiných přehlídkách. Jako zpěvačka působila v žánrově odlišných kapelách Los Folkloristas a Čerstway vzduch.

V roce 2003 natočila Žofie Kabelková u Indies Records album s názvem Žiju a šest let poté upoutala zaslouženou pozornost deskou Peřiny z vody, nominovanou i na žánrového Anděla. Vedle toho se třeba zapojila společně s Marcelem Křížem a Ivem Cicvárkem do projektu Panoptikum  nebo do ženského tria Ježibabinec.

Do Koncertních ozvěn vybrané autorské písničky představují Žofii Kabelkovou v jejím aktuálním repertoáru. Jemně z nich vane poetická inspirace přírodou. „Já jsem hodně lyrická, proto je mi v přírodě dobře. Poskytuje mi krásný azyl pro duši. A v předchozím roce jsem se k ní utíkala velmi intenzivně jako většina naší republiky,“ dodává písničkářka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související